EU za reforme izdvaja14,2 milijarde eura, među korisnicima i Crna Gora

Dodajte komentar

Članice Evropske unije dale su zeleno svjetlo za skoro 14,2 milijarde eura pretpristupne finansijske pomoći (IPA III) za Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Tursku i Island. Pomoć se odnosi na period 2021–2027.

“Ova podrška će pomoći korisnicima u sprovođenju reformi na putu ka članstvu u EU. Korisnici će biti podržani u sprovođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili sa vrijednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi EU”, saopšteno je iz Savjeta EU.

Kako se navodi, pomoć u IPA 3 će se bazirati i na pristupu zasnovanom na rezultatima i na principu poštene raspodjele.

To znači, kako je objašnjeno, da će se pomoć razlikovati po obimu i intenzitetu učinka korisnika pomoći.

“Posebna pažnja biće posvećena naporima uloženim u temeljne reformske oblasti kao što su vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost. Istovremeno, primjenjivaće se princip poštene raspodjele, kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove potrebe i kapacitete”, navodi se u saopštenju.

Na taj način, kako se dodaje, izbjeglo bi se nesrazmjernost u visini pomoći među zemljama korisnicama, kao i osigurao napredak svih njih.

“Takođe je predviđeno da se obim i intenzitet pomoći mogu mijenjati u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima. U takvim slučajevima sredstva bi se mogla proporcionalno smanjiti i preusmeriti bez ugrožavanja podrške poboljšanju osnovnih prava, demokratije i vladavine prava, uključujući podršku civilnom društvu”, navodi se u saopštenju.

Pomoć Unije, koja počinje retroaktivno od 1. januara 2021. godine, biće podijeljena prema tematatskim prioritetima, a ne prema pojedinačnim potrebama zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *