Allianz pod istragom u Njemačkoj zbog investicionih fondova

Njemački regulatori pokrenuli su istragu protiv najveće finansijske kompanije u zemlji, Allianza (ALVG.DE), nakon što su prošle godine propali neki od njegovih američkih investicionih fondova, rekli su Reutersu izvori koji su direktno upoznati s tom temom.

Taj potez pojačava pritisak na ovu osiguravajuću kuću, koja se već suočava s više tužbi ulagača zbog svojih Strukturiranih alfa fondova i povezanih istraga Ministarstva pravosuđa SAD -a i Komisije za hartije od vrijednosti (SEC).

Njemački osiguravač jedan je od najvećih svjetskih upravljača novcem s 2,4 biliona eura (2,9 biliona dolara) imovine pod upravljanjem preko obvezničkog diva Pimco i Allianz Global Investors, koji su upravljali sredstvima koja su predmet istrage.

Istraga njemačkog finansijskog regulatora, BaFina, vodi se kroz više odjela ove institucije, izjavilo je nekoliko izvora.

Zvaničnici BaFina ispituju u kojoj su mjeri rukovodilac Allianza izvan odjeljenja za fondove znali ili su bili uključeni u događaje koji su doveli dogubitka milijardi dolara, rekli su ljudi.

Portparol Allianza odbio je da komentariše istragu.

Izvor: Rojters

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *