To nama treba: Putevi i mostovi koji se sami popravljaju

Dodajte komentar

Stručnjaci su već na pola puta da ostvare ovaj zadatak. Trenutno se, naime, istražuje proizvodnja „živih“ građevinskih materijala, koji mogu sami sebe da popravljaju, uključujući i rupe na putu.

Takozvani „živi“ građevinski materijali predstavljaju oblast u kojoj se radi sve više istraživanja s ciljem da se obezbijedi lakše i jeftinije održavanje objekata u građevinarstvu. Veliki broj ispitivanja u laboratorijama odnosi se na beton, odnosno na dodavanje mikroorganizama u smjesu koja može sama da popuni naprsline u betonu.

Jedan od najnovijih projekata u ovoj oblasti je razvoj 3D građevinskih blokova koji sami mogu da se obnove, a koji se realizuje na Imperijal koledžu u Londonu, navodi se u naučnom časopisu „Nature“.

Bakterije za „liječenje“ betona

Cilj je oponašanje i kombinovanje različitih karakteristika živih sistema u prirodi, kako bi se one odgovarajuće primijenile na građevinske materijale. Ovakva, inženjerska biologija nastoji da produži vijek materijala, tako što će djelovati preventivno, odnosno sprečavati probleme prije nego što oni postanu vidljivi golim okom.

Stoga je tim britanskih stručnjaka napravio žive materijale sa ugrađenim senzorima, koji mogu da otkriju promjene u okruženju, odnosno oštećenja i da ih sami poprave. Osnovu čini bakterija Komagataeibacter rhaeticus, koja proizvodi fluorescentne ćelijske kulture u obliku sfere, nazvane sferoidi. Ovi 3D sferoidi se zatim mogu raspodijeliti u oblike i uzorke poput građevinskih blokova.

Samoobnavljajući avion

Britanski naučnici su testirali mogućnost da ovi blokovi sami sobom upravljaju u prirodnom strukturnom materijalu zvanom bakterijska celuloza. To je materijal koji sintetizuje neke bakterije i ima široke mogućnosti primjene u brojnim industrijama, poput proizvodnje papira, filtera u zvučnicima, ali i u medicini za izradu određenih zavoja.
Naime, naučnici su rešili da probuše rupe u debelom sloju bakterijske celuloze, a zatim tu postavili svoje sferoide. Nakon tri dana inkubacije, sferoidi su sanirali oštećenja i vratili doslednost i izgled izvornog materijala.

Dalji razvoj ovakvog rješenja bi trebalo da omogući da se zahvaljujući integrisanim sferoidima, materijali sami popravljaju. Ideja je da se u budućnosti pukotine na mostovima, putevima ili vetrobranskim staklima same saniraju, pa čak i da avioni samostalno popravljaju svoj trup.

Izvor: Gradnja.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *