Evo koliko bi trebalo vježbati ako većinu dana sjedite

Znamo da sjedenje satima nije dobro za nas, ali novo istraživanje otkrilo je koliko bi trebali vježbati da bi suzbili negativne učinke koje može izazvati sjedenje.

Otprilike 40 minuta dnevno umjernog do napornog vježbanja dovoljno je da za uspostavljanje ravnoteže nakon 10 sati sjedenja, iako svaka vježba ili čak samo stajanje u određenoj mjeri pomažu.

To su rezultati meta analize nastale na temelju devet prethodnih studija koje su obuhvatile ukupno 44,370 osoba iz četiri države.

Analiza je utvrdila da je rizik od smrti među onima sa “sjedilačkim” stilom života porastao kada se smanjilo vrijeme utrošeno na umjerene i intenzivne fizičke aktivnosti.

Drugim riječima, umjereno intenzivne fizičke aktivnosti kao što su vožnja bicikla, šetanje i slično mogu smanjiti rizik od prerane smrti kod osoba koje dugo vremena sjede.

Neki od načina koji vam mogu pomoći da budete fizički aktivniji uključuju i hodanje stepenicama umjesto korištenje lifta, igranje s djecom i kućnim ljubimcima, meditaciju, jogu, plesanje, obavljanje kućnih poslova, vožnju bicikla i slično, prenosi Science alert.

Ako ne možete odmah izdržati 30-40 minuta umjerenog do intenzivnog vježbanja, istraživači savjetuju da počnete s manjom minutažom.

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *