Budva: Turci nude plažu uz kupljeni stan

Dodajte komentar

Turska kompanija “Merit Montenegro” prisvojila je i reklamira plažu “Pizana” kao svoju, bez saglasnosti Morskog dobra.

Riječ je o kompaniji koja, kao partner firme “Zeta film” nikšićkog biznismena Brana Mićunovića, gradi luksuzni dvanaestoetažni kondo hotel “Merit Starlit” nadomak Staroga grada. Turci potencijalnim kupcima poručuju da će pored starogradske plaže uz bedeme, u ponudi imati i restoran (nekadašnji “Maša”).

“Smješten u samom centru Budve, “Merit Starlit Hotel & Residence” će nuditi i privatnu plažu za ljubitelje mora. Samo 250 metara od “Merit Starlita” i samo nekoliko koraka od susjedne marine, plaža “Starlit” donosi vam doživljaj boutique plaže. Tokom dana će biti na raspolaganju usluga korišćenja buggy vozila za ugodan transfer od “Merit Starlita” do plaže. Plaža “Starlit” takođe ima izvrstan restoran u kojem možete probati najukusnija jela grada, što će vaš odmor u Crnoj Gori učiniti nezaboravnim. Pred zalazak sunca, lokacija se pretvara u noćni klub u kojem će se organizovati posebne zabave uz očaravajuće poglede na Jadran”, piše u propagandnom materijalu na sajtu turske kompanije.

Plažu “Pizana” prije dvije godine je na tenderu dobila kompanija “Dukley hotel”, ali nikada nije “stavljena u funkciju”. Ostala je javno kupalište koje održava Opština, nakon što Plivački vaterpolo klub (PVK) “Budva” nije izdao zakupcu lokal čiji je vlasnik…

To što su “Pizanu” prisvojili i nude je kao privatnu plažu potencijalnim kupcima stanova u kondo hotelu, vjerovatno je inicirano zaključenjem ugovora sa “Dukley hotel”, koji je Mićunovićevoj kompaniji izdao plažu u podzakup. Ugovor je zaključen u septembru prošle godine, ali u njemu piše da Mićunovićeva firma mora da pribavi saglasnost Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Iz tog državnog preduzeća saopštili su “Vijestima” da nijesu dali nikakvu saglasnost na ugovor o ustupanju u podzakup.

”Vijestima” je potvrđeno da ni PVK “Budva” nikome nije izdao u zakup nekadašnji restoran “Maša”.

Dvije kompanije koje su se prošle godine udružile u gradnji, uveliko su započele prodaju rezidnecijalnih apartmana.

Mićunovićev “Zeta film” je u avgustu prošle godine zaključio ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskom kmpanijom. Do tada je “Zetaf film” ugrubo podigao višespratnicu, da bi završetak radova i opremanje povjerio “Merit Montenegro”.

“Ugovor o zajedničkoj izgradnji ugostiteljskog objekta – kondo hotela kategorije 5 zvjezdica, spratnosti 2P+P+M+10 (dvije podrumske etaže, prizemlje, mezanin i 10 spratova), zaključen između ‘Zeta filma’ AD Budva i ‘Merit Montenegra’”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti imale uvid.

Turska korporacija “Merit International”, kako navodi na sajtu, svoje 33-godišnje iskustvo u industriji turizma i kazina kruniše Budvom.

“Nastavkom gradnje prvog hotela ove kompanije u Crnoj Gori, ‘Merit’ ne donosi samo koncept besprekorne usluge iz svojih hotela s pet zvjezdica na sjevernom Kipru, već predstavlja i jedinstvene mogućnosti za svoje investitore. Novi projekat “Merit Internationala” “Merit Starlit Hotel & Residences” otvara vrata privilegovanom životu u srcu Budve. Smješten odmah pored Starog grada, 10-spratni “Merit Starlit” ima 44 hotelske sobe i 49 rezidencija, kao i dva restorana, spa i fitnes centar koji će pružati usluge svjetske klase. Smještenim na najznačajnijoj obali u Budvi, svim rezidencijama u “Merit Starlitu” pruža se mogućnost da koriste sve usluge hotela s pet zvjezdica. Elitnim rezidencijama “Merit Starlit Residence” na telefonski poziv biće dostupne Meritove usluge konsijerža i profesionalnog batlera i svjetski poznate kuhinje”, piše na njihovom sajtu.

Navode da nude i atraktivne mogućnosti s 30 rezidencija u 10 različitih tipova, koje će uskoro biti dostupne u pretprodaji.

Jedna od takvih rezidnecija od 110 kvadrata, već je prodata početkom avgusta, piše u listu nepokretnosti u koji su “ Vijesti” imale uvid.

U okviru budućeg kondo hotela, biće i kazino na površini od dvije hiljade kvadrata.

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivač kompanije “Merit Montenegro” je turski “Net holding” koji ima 95 odsto akcijskog kapitala, dok Orlando Kalumenos ima pet odsto. Izvršni direktor je Burhan Genc, a ovlašćeni zastupnik Hamit Nejat Canitez.

Pod brendom “Merit” posluje njihovih pet hotel-kazina u Turskoj i na sjevernom Kipru. “Merit” je povezao turizam i kockarski biznis, a kupili su hotele ili preuzeli kazina u poznatim turističkim destinacijama u Hrvatskoj i Bugarskoj. Oni su gazdovali i popularnim kazinima na crnogorskom primorju.

Na mjestu nekadašnje oronule zgrade “Zeta filma”, na stotinjak metara od Staroga grada, nikla je dvanaestoetažna ugrubo završena zgrada, koju je izgradila podgorička kompanija “Bemax”. Mićunovićeva kompanija navodno je platila tri miliona eura za betonske armirane i zidarske radove.

Nakon što je sa turskom kompanijom zaključen ugovor, radovi su nastavljeni, a očekuje se da će gradilište ponovo biti otvoreno od 1. oktobra, kada pretstaje zabrana gradnje za tu građevinsku zonu u Budvi.

Mićunovićeva kompanija je u oktobru 2018. srušila do temelja staru zgradu “Zeta filma”,a prethodno im je Ministartvo održivog razvoja izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotel ukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata. Plan je tada bio da u gradnju i opremanje kondo hotela i kazina bude uloženo 16 miliona eura.

Novac za početka gradnje Mićunović je obezbijedio od prodaje zemljišnog kompleksa od 6.000 kvadrata u Reževićima, na pjeni od mora, podgoričkoj kompaniji “Savana commercial retail”, biznismena Veselina Mijača. Navodno je od prodaje inkasirao oko 3,8 miliona eura.

Krajem 2017. prodao je i zemljišni kompleks sa dvije nedovršene zgrade na lokalitetu Mirište, nedaleko od Svetog Stefana – iznad Miločerskog parka, a prije toga i zemlju na Žabljaku.

Osim prodaje, Mićunović je i trgovao nekretnine, pa je prije dvije i po godine postao vlasnik zgrade stare Pošte, preko puta nekadašnje zgrade “Zeta filma”. On je kupio tu atraktivnu nekretninu za tri miliona eura od Atlas grupe Duška Kneževića.

Obje kompanije u milionskom minusu

Kompanije i “Zeta film” i “Merit Montenegro” poslovale su prošle godine sa gubitkom.

Mićunovićeva firma ostvarila je minus od 176 hiljada eura, čime je ukupni gubikat dostigao 1,68 miliona eura.

Vrijednost nekretnina kojima gazduje “Zeta film” procijenjen je na 8,6 miliona eura, dok su kreditne obaveze firme 4,7 miliona eura.

“Merit Montenegro” prošlu godinu završio je u minusu od 126 hiljada eurta. To piše u bilansu uspjeha koji je firma turskih biznismena dostavila Upravi prihoda Crne Gore.

Firma je i pretprošle godine poslovala u minusu od 157 hiljada eura, pa je ukupan gubitak dostigao dva miliona eura.

Vrijednost imovine kompanije procijenjena je na 4,3 miliona eura.

Firma prošle godine nije imala prihode od prodaje.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *