Rusija stvara poreski raj na Kurilskim ostrvima

Svi investitori, i ruski i strani, uključujući japanske, imaće pravo na poreske, carinske i administrativne olakšice na Kurilskim ostrvima.

To je izjavio predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

“Naglašavam da će ne samo domaće kompanije, već i strani investitori, a svakako i naši susjedi, uključujući japanske partnere, imati pravo na poreske, carinske i administrativne olakšice. Ranije smo razgovarali s njima u smislu stvaranja uslova za ekonomski razvoj ovih ostrva i našoj saradnji na ovim teritorijama”, rekao je Putin, prenosi Tass.

On je naveo da će na Kurilskim ostrvima preduzećima biti ponuđene do sada neviđene pogodnosti i podsticaji, uključujući oslobađanje od poreza na prihod i imovinu, od poreza na zemljište i transportnih taksi, i to na period od 10 godina.

“Moramo da stvorimo konkurentno okruženje za rad naših partnera. To znači da parametri poput poreskih opterećenja, cijene pozajmica, brzina i kvalitet javnih usluga za preduzeća treba da budu globalno konkurentni, najbolji – ne bolji, nego najbolji u čitavom Azijsko-pacifičkom regionu”, rekao je Putin,

Šef ruske države je takođe stakao da je Rusija sastavni dio Azijsko-pacifičkog regiona i da je otvorena za saradnju sa svim zemljama u tom pojasu.

Prema njegovim riječima, brži razvoj ruskog Dalekog istoka je dugoročan i apsolutni prioritet ruskih vlasti, na kojem zajednički treba da rade i vlada, i regioni, svi nivoi vlasti, kao i domaće velike kompanija, kako državne tako i privatne.

Prema agenciji Rojters, Putin je na Istočnom ekonomskom forumu najavio da bi Rusija sljedeće godine trebalo da započne redovan brodski kontejnerski saobraćaj rutom kroz Sjeverno more, duž njene severne strane od Vladivostoka do Sankt Peterburga.

“Rusija neće ograničiti druge zemlje da za prolazak kroz Sjeverno more koriste njen severni pojas”, rekao je Putin.

Britanska agencija navodi da su Sjedinjene Američke Države ranije optužile Rusiju da zahtijeva od stranih brodova da traže dozvolu za prolaz kroz Arktičku oblast i da, navodno, pod prijetnjom da će primijeniti silu, zahtijeva da se ruski pomorski piloti ukrcaju na brodove.

Rusija ulaže u infrastrukturu za razvoj puta kroz Severno more u želji da on postane glavna brodska linija na Arktiku, koji se zagrijava brže od ostatka svijeta.

Šesti Istočni ekonomski forum u Vladivostoku, koji je počeo u četvrtak u hibridnom formatu, trajaće do 4. septembra.

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *