Njemački stručnjaci objavili kada bi mogao doći kraj pandemije

Pandemija koronavirusa biće gotova za šest do devet mjeseci, život će se na proljeće potpuno normalizovati, a sva ograničenja postaće nepotrebna. Riječ je o najnovijoj stručnoj procjeni njemačkih ljekara.

Dašak optimizma ususret još jednom jesenskom valu zaraze prenijeli su gotovo svi njemački mediji, a vijest je u javnost preko “Rheinische Posta” lansirao čovjek koji je u Njemačkoj formalno na čelu ljekarske branše, odnosno njihove strukovne organizacije.

Prognozu da će pandemija Covida-19 prestati u proljeće 2022. i da će se život tada vratiti u nekadašnje normalne okvire šef udruženja njemačkih ljekara Andreas Gassen temelji na činjenici da stopa vakcinisanih (barem u Njemačkoj i većini evropskih zemalja) permanentno raste, te da će nastaviti rasti i u narednim mjesecima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tome pridodaje i visok procenat ljudi koji su preboljeli koronavirus te su naoružani još većim nivoom antitijela. Gassen tvrdi da njegov stav o kraju pandemije zastupaju i brojni poznati njemački naučnici, pogotovo oni epidemiološke struke.

“U jesen će se ponovno povećati broj infekcija, no ja u medicinskim krugovima ne vidim nikakve velike zabrinutosti da bi se zdravstveni sistem mogao urušiti”, rekao je Gassen.

Njegova je procjena da će broj ozbiljnih komplikacija ove bolesti ostati znatno ispod onoga kojemu su svjedočili prošle zime.

“Situacija u kojoj se nalazimo prikladna je za znatno više spokoja, no ne baš tolikoga da iznova postanemo lakomisleni”, riječi su uglednog njemačkog ljekara.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *