Minus tri željezničke kompanije 1,79 miliona eura

Dodajte komentar

Od četiri željezničke državne kompanije u Crnoj Gori, tri su u prvoj polovini godine poslovale sa minusom, piše Dan.

Ukupan poslovni gubitak u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je oko 1,79 miliona eura.

“Željeznički prevoz (ŽPCG) u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je pozitivan poslovni rezultat od 48,18 hiljada eura. U istom vremenskom periodu prošle godine ta kompanija poslovala je sa gubitkom od 45,6 hiljada eura”, navodi se u bilansima uspjeha koji su objavljeni na sajtu Montenegroberze.

Državna kompanija Montecargo u prvih šest mjeseci ove godine prijavila je poslovni minus od 1,28 miliona eura, što predstavlja uvećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 751,12 hiljada eura.

Željeznička infrastruktura (ŽICG) je tokom prve polovine ove godine poslovala sa minusom od 199,2 hiljade eura. U odnosu na isti period prošle godine poslovanje ŽICG je pogoršano, s obzirom da ta firma u prvoj polovini prošle godine nije poslovala sa minusom već je imala pozitivan neto rezultat od 3,04 hiljade eura.

Kad je u pitanju Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), ta državna kompanija u prvih šest mjeseci ove godine imala je neto rezultat u minusu 316,85 hiljada eura. U istom periodu prošle godine minus je bio veći i iznosio je 328,75 hiljada eura.

Prihodi Montecarga su značajno smanjeni u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period sa 2,83 miliona eura na 2,08 miliona eura.

ŽICG imala je od januara do kraja juna ove godine prihod od 7,19 miliona eura, koji je neznatno uvećan u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

U Strategiji razvoja željeznice za period od 2017. do 2027. godine navodi se, između ostalog, da treba da se stvori jaka veza izvora finansiranja sa srednjoročnim planovima održavanja i dugoročnom strategijom – održivo finansiranje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *