Rusi gomilaju zlato

Dodajte komentar

Obim sredstava koja su Rusi u avgustu držali u bankama u plemenitim metalima zabilježio je dramatičan međugodišnji skok od skoro 56 posto, prema najnovijim statističkim podacima koje je objavila Banka Rusije.

Do 1. avgusta 2021. godine, imovina u zlatu i drugim plemenitim metalima u bankama porasla je za 55,9 posto u odnosu na isti datum prošle godine. U fizičkom smislu, povećana je za 31,6 tona, na 88,2 tone sa 56,7 tona zabilježenih prije godinu dana, prenosi Russia Today (RT).

Ruska Sberbanka, u kojoj kontrolni udio ima država, postala je lider sa povećanjem salda deponovanih plemenitih metala za 42,1 posto, ili za 16,3 tone, dok je u VTB banci zabilježen rast od 105,6 posto ili za 12,2 tone.

Ubrzani rast deponovanja plemenitih metalnih ruskih rezidentnih klijenata počeo je u aprilu 2020. godine nakon recesije koja je nastupila neposredno poslije krize 2014/15. godine i potanje stagnacije, izjavio je za RIA novosti Maksim Osadki, šef sektora za analitiku Banke za korporativno finansiranje.

– Pokretač ovog trenda je nastojanje da se imovina zaštiti od inflacije i niskih bankarskih stopa – rekao je on, prenosi Tanjug.

Dodao je da je zvanična cijena zlata pala za 6,6 odsto od aprila 2020. do avgusta 2021. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *