Rusi gomilaju zlato

Obim sredstava koja su Rusi u avgustu držali u bankama u plemenitim metalima zabilježio je dramatičan međugodišnji skok od skoro 56 posto, prema najnovijim statističkim podacima koje je objavila Banka Rusije.

Do 1. avgusta 2021. godine, imovina u zlatu i drugim plemenitim metalima u bankama porasla je za 55,9 posto u odnosu na isti datum prošle godine. U fizičkom smislu, povećana je za 31,6 tona, na 88,2 tone sa 56,7 tona zabilježenih prije godinu dana, prenosi Russia Today (RT).

Ruska Sberbanka, u kojoj kontrolni udio ima država, postala je lider sa povećanjem salda deponovanih plemenitih metala za 42,1 posto, ili za 16,3 tone, dok je u VTB banci zabilježen rast od 105,6 posto ili za 12,2 tone.

Ubrzani rast deponovanja plemenitih metalnih ruskih rezidentnih klijenata počeo je u aprilu 2020. godine nakon recesije koja je nastupila neposredno poslije krize 2014/15. godine i potanje stagnacije, izjavio je za RIA novosti Maksim Osadki, šef sektora za analitiku Banke za korporativno finansiranje.

– Pokretač ovog trenda je nastojanje da se imovina zaštiti od inflacije i niskih bankarskih stopa – rekao je on, prenosi Tanjug.

Dodao je da je zvanična cijena zlata pala za 6,6 odsto od aprila 2020. do avgusta 2021. godine.

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *