Najbogatiji Francuz prodao udio u lancu supermarketa Carrefour

Dodajte komentar

Francuski milijarder Bernar Arno (Bernard Arnault) rasprodao je akcije lanca supermarketa Carrefour (CARR.PA), kupljene prije 14 godina. Arno je imao 5,7 odsto udjela preko svoje holding kompanije Financiere Agache, koja je prodajom dionica na tržištu u ubrzanom procesu prikupila 724 miliona eura (854 miliona dolara), izjavio je knjigovođa Societe Generale.

Akcije Carrefoura pale su za nešto više od pet odsto u ranom trgovanju, prenosi Reuters.

Udio u Agacheu prodat je za 16 eura po akciji, nakon što je Arno, zajedno sa Colony Capital i Akon Capital, 2007. godine prvi put preuzeo udio od 9,8 odsto po prosječnoj cijeni od 47 eura po akciji.

Carrefour je prošao kroz nekoliko transformacija, pri čemu su akcionari imali koristi od pokretanja poslovanja, uključujući i lanac supermarketa DUA. Arno je bio jedan od tri velika akcionara, zajedno sa porodicom Moulin i brazilskim biznismenom Abilio Dos Santos Dinisom (Abilio dos Santos Diniz).

Kompanija je u maju obnovila mandat predsjednika i izvršnog direktora Aleksandra Bomparda (Alexandre Bompard), koji je predvodio plan preokreta koji uključuje smanjenje troškova i e-trgovinu za povećanje prodaje i profita za još tri godine.

Najbogatiji čovjek Francuske, Arno, podržao je u januaru Bomparda, kada je izvršna vlast razgovarala sa kanadskim Couche-Tardom o sporazumu preuzimanja supermarketa. Couche-Tard je na kraju odustao od ponude u vrijednosti od 20 milijardi dolara nakon što je naišao na protivljenje francuske vlade. Bompard je od tada izvršio akviziciju Grupa BIG -a, u vrijednosti od oko 1,3 milijarde dolara, tvrdeći da je Carrefour bio sam po sebi održiv, piše Reuters.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *