Koliko je skup život u evropskim zemljama koje nude državljanstvo?

Dodajte komentar

Životni troškovi u većini evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe u zamjenu za državljanstvo je na nivou prosjeka Evropske unije, a u nekima je čak i za trećinu jeftiniji.

Izuzetak je, kako piše Biznis i finansije, Švajcarska, u kojoj ulagač koji tamo želi i da se nastani, mora da ima dovoljno dubok džep za jako skup svakodnevni život, znatno iznad prosječnog evropskog standarda.

Kada investitori biraju državu u kojoj žele da za svoja ulaganja dobiju državljanstvo i da mogu u njoj i da žive, pored uslova za pribavljanje pasoša interesuju ih i životni troškovi. Eurostat je objavio podatke o indeksu potrošačkih cijena u šest evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe za dobijanje državljanstva.

Podaci analiziraju troškove u deset kategorija: za hranu, alkohol i duvan, odjeću i obuću, stanovanje, namještaj, troškove ličnog i javnog prevoza, telefonskih, internet i poštanskih usluga, troškove zabave i posjete kulturnim ustanovama i događajima, te cijene hrane i pića u restoranima.

Cijene robe i usluga široke potrošnje u šest posmatranih zemalja, koje uključuju Švajcarsku, Austriju, Portugal, Maltu, Kipar i Grčku, uglavnom su na nivou prosjeka Evropske unije, a u većini pomenutih država i za 10 do 30 odsto niže od evropskog prosjeka.

Švajcarska predvodi po skupoći

Izuzetak je Švajcarska, gdje su potrošačke cijene čak u sedam pobrojanih kategorija više od prosjeka u Evropskoj uniji, izuzev kad je riječ o kupovini namještaja, troškova ličnog prevoza i komunikacija.

S druge strane, ishrana po restoranima je najjeftinija u Portugalu, ali su zato cijene ličnog prevoza najviše među posmatranim zemljama. U Grčkoj su cijene za javni prevoz najniže, kao i troškovi za zabavu u kulturna događanja. U Grčkoj su, međutim najskuplje telefonske, internet i poštanske usluge, dok su one najjeftinije u Austriji.

Malta ima najniže cijene iznajmljivanja stanova, komunalija i održavanja kuće, a na Kipru je najjeftinije servisiranje privatnih vozila i motora.

Uslovi za boravišne dozvole

Oni koji žele švajcarski pasoš uprkos jako skupom svakodnevnom životu, mogu da dobiju boravišnu dozvolu bez prava na rad, ukoliko sklope ugovor sa lokalnom administracijom u nekom od švajcarskih kantona i plaćaju paušalni porez u iznosu od 450.000 švajcarskih franaka.

Minimalne investicije za dobijanje državljanstva u Portugalu i Grčkoj iznose 250.000 eura, za ulaganje u nekretnine, akcije lokalnih kompanija, nauku ili kulturno nasljeđe.

Na Kipru je neophodno ulaganje od najmanje 300.000 eura, s tim što taj novac investitor može da uloži u kupovinu nekretnina, u akcije tamošnjih kompanija ili u investicione fondove.

Boravišna dozvola u Austriji se izdaje prema posebnom sistemu kvota, dok je Malta specifična po tome da pored standardnih mogućnosti za ulaganja, uslov je i da investitor u zamjenu za državljanstvo svojim novcem podrži neku od tamošnjih nevladinih organizacija, sa minimalnim iznosom od 10.000 eura.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *