Hakaton Smart Nikšić – Otvorene prijave za crnogorske takmičare

IPC Tehnopolis pozvao je sve zainteresovane da se prijave na veliki regionalni hakaton Smart Nikšić – pametna rješenja za održivi razvoj i ponude rješenje za neke od ključnih problema naše opštine!

“Hakaton organizujemo u periodu od 14. do 16. septembra, u saradnji sa partnerima iz INTERA Tehnološki Park (Mostar), iz Grada Zadra, BIT centra Tuzla i Sveučilišta u Zadru, u okviru projekta 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced”, naveli su iz Tehnopolisa.

Hakaton će okupiti timove koji će 48h bez prestanka raditi na kreiranju softverskog/hardverskog rješenja koje će pomoći da se Nikšić razvija kao „pametni“ grad, i svoj razvoj bazira na primjeni informaciono komunikacionih tehnologija.

Konkretni problemi na kojima će timovi raditi će biti prezentovani na samom hakatonu i definisani u okviru oblasti dobrog upravljanja i turizma.

“Koncept pametnog (smart) grada predstavlja integraciju postojećih servisa za građane i IKT u cilju podizanja efikasnosti i kvaliteta života građana, te razvoja lokalne ekonomije. Drugim riječima – riješenja koja ponudite bi trebalo da otklone neke problema opštine Nikšić iz definisanih oblasti i doprinesu boljem i lakšem svakodnevnom životu naših sugrađana”, navode organizatori.

Koja su pravila hakatona?

Hakaton će trajati bez prekida 48h, nakon čega će timovi na Demo danu prezentovati svoja rješenja pred stručnim žirijem.

Na početku hakatona, svim učesnicima će biti predstavljeni problemi za koje je potrebno da kreiraju rješenje, koje može biti hardversko i softversko.

Sa timovima će raditi mentori iz različitih oblasti, koji će im pružiti podršku u traženju najboljeg rješenja za definisane probleme, pri čemu će imati i podršku Tech Lab-a IPC Tehnopolis za izradu prototipa, ukoliko im bude potreban.

Učesnicima će biti obezbijeđena hrana i osvježenje u toku trajanja hakatona, a na raspolaganju će im biti i relax zona u okviru CODE Hub Nikšić prostora, kako bi pauze u radu proveli na zanimljiv način. Detaljna pravila hakatona organizatori će prezentovati na samom početku hakatona.

Kome je hakaton namijenjen?

Hakaton je namijenjen mladim ljudima, inovatorima, kreativcima i svima koji misle da posjeduju znanja i vještine potrebne da odgovore izazovu.

Prijave su otvorene za timove iz Crne Gore koji imaju od 3 do 5 članova, pri čemu je njihova starost od 18-35 godina.

Prijavu poslati na [email protected] i u njoj naznačiti:

  • naziv tima,
  • imena i prezimena članova tima,
  • godine članova tima,
  • kontakt telefone članova tima,
  • mejl adresu vođe tima.

Prijave su otvorene do 10. septembra u 15h.

Prva tri tima koja se prijave, a ispunjavaju navedene uslove, biće učesnici hakatona.

Sam hakaton će imati regionalni karakter i pored takmičara iz Crne Gore, učestvovaće i timovi iz Tuzle, Zadra i Mostara.

Ukupan fond nagrada je 5000 EUR.

Hakaton organizujemo u okviru projekta 2CODE koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Organizacija hakatona je podržana od strane Opštine Nikšić i Coca-Cola HBC Crna Gora.

Check Also

Zabranjuje se prodaja cigareta na pijacama

Kako bi se smanjila dostupnost duvanskih proizvoda maloljetnim licima, Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.