Usporava ekonomski rast Australije i bez pandemijskih mjera ograničenja

Dodajte komentar

Australijska ekonomija je usporila rast u drugom tromjesečju 2021. godine na 0,7 odsto, iako tada još nisu bile uvedene pandemijske mjere ograničenja u zemlji, objavio je australijski Zavod za statistiku. U prethodnom kvartalu, bruto domaći proizvod (BDP) Australije je porastao 1,9 procenata.

Uprkos usporavanju, međugodišnja stopa rasta BDP-a od 9,6 odsto u kvartalu april-jun najviša je u savremenoj istoriji Australije, ali samo zato što je pandemija izazvala oštar privredni pad u uporednom periodu 2020. godine, podseća agencija Reuters.

Taj bolni obrazac je ponovo na sceni, budući da se zbog strogih mjera ograničenja, koje su sada na snazi u Sidneju, Melburnu i Kanberi, procenjuje da će BDP pasti za 2,0-3,0 odsto ili više u tekućem kvartalu.

Statistički podaci za drugo tromjesečje pokazuju snažnu privatnu i državnu potrošnju, stambene i poslovne investicije, ali je njihov pozitivan doprinos BDP-u u znatnoj mjeri neutralisao negativan neto izvoz i pad zaliha.

Pozitivan je pokazatelj da je nominalni BDP dostigao rekordnih 2,07 biliona australijskih dolara (1,51 bilion američkih dolara) na godišnjem nivou, što Australiju čini 11. najvećom ekonomijom na svijetu. Na ovom nivou, BDP iznosi 80.432 dolara po stanovniku Australije. Zemlja ima 25,6 miliona žitelja.

Taj rezultat se uveliko duguje vrlo visokim cenama australijskih izvoznih resursa, što je podiglo vrijednost spoljnotrgovinske robne razmjene u drugom tromjesečju za ogromnih 7,0 odsto na kvartalnom i za čak 24 procenta na godišnjem nivou.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *