Podgorički terminal dobio upotrebnu dozvolu

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Aerodromi Crne Gore, nakon 15 godina korišćenja, dobili su upotrebnu dozvolu za putnički terminal na podgoričkom aerodromu. Objekat putničkog terminala izgrađen je i pušten u upotrebu 2006. godine. Upotrebnu dozvolu izdalo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U rješenju se navodi da se izdaje upotrebna dozvola za putnički terminal sa servisnim objektom sjeverno od postojeće aerodromske zgrade, na lokaciji koja zahvata zemljište na katastarskim parcelama br. 541/6, 541/7, 541/8, 541/9, 541/10 i 541/11 Katastarske opštine Golubovci.

U rješenju je navedeno da je upotrebna dozvola izdata na osnovu građevinske dozvole koju je 20. aprila 2006. godine izdalo tadašnje Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora.

“Konačni izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova na izgradnji novog putničkog terminala sa servisnim objektom aerodroma u Podgorici, urađen od strane Komisije za vršenje tehničkog pregleda – Građevinskog fakulteta Podgorica Instituta za građevinarstvo, od oktobra 2007.godine, sastavni je dio ovog rješenja”, navodi se u obrazloženju rješenja.

U rješenju se navodi da su se Aerodromi Crne Gore obratili Ministarstvu zahtjevom 22. januara prošle godine i dopunama zahtjeva 25. februara prošle godine i 21. juna ove godine za izdavanje upotrebne dozvole za novi putnički terminal sa servisnim objektom sjeverno od postojeće aerodromske zgrade, na lokaciji koja zahvata zemljište na katastarskim parcelama br. 541/6, 541/7, 541/8, 541/9, 541/10 i 541/11 KO Golubovci.

“Obraćamo Vam se sa zahtjevom za izdavanje upotrebne dozvole za objekat putničkog terminala na aerodromu Podgorica, a koja nam je potrebna radi uknjižbe ovog objekta, imajući u vidu da je izdavanje predmetne dozvole u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja”, navodi se u zahtjevu koji je 22. januara prošle godine bivši izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić uputio tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja.

Terminalna zgrada na podgoričkom aerodromu otvorena je 14. maja 2006. godine. Direktor Aerodroma CG tada je bio Milovan Đuričković.

Radovi na rekonstrukciji podgoričkog aerodroma počeli su sredinom marta 2005. godine, a u njegovu obnovu je uloženo 22 miliona eura.

Iste godine je otvoren i putnički terminal na tivatskom aerodromu, čija izgradnja je koštala osam miliona eura. Od 30 miliona eura koje su tada utrošene za modernizaciju crnogorskih aerodroma 23 miliona je bilo obezbijeđeno kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj i investicione banke, a ostatak su obezbijedili Aerodromi CG.

Dokumentacija
Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije i Crne Gore uručio je 12. maja 2006. godine kompaniji Aerodromi CG dokumentaciju koja je, kako je tada saopšteno, potrebna za korišćenje terminalne zgrade aerodroma Podgorica.

Predstavnici Direktorata za civilno vazduhoplovstvo SCG su tada saopštili da aerodrom Podgorica može da opsluži avione svih kategorija, kao i da je oprema za prihvat putnika i stvari na najvišem nivou.

Bivši ministar saobraćaja Osman Nurković je u decembru 2019. godine, krtikujući rad tadašanjeg državnog menadžmenta u Aerodromima CG, saopštio da je nedostatak menadžerskih vrlina i sposobnosti uslovio da se prethodnih godina u crnogorske aerodrome ne ulaže dovoljno, iako su Aerodromi Crne Gore imali 25 do 30 miliona eura na računu.

“Neshvatljivo je da su imali 25 miliona eura na računu, a da terminalna zgrada na podgoričkom aerodomu prokišnjava deset godina. Tu nije bilo potrebno neko veliko znanje, ali je bio prisutan nedostatak menadžerskih vrlina i sposobnosti”, kazao je tada Nurković.

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski nedavno je najavio da će, između ostalog, i unapređenje i rehabilitacija infrastrukture na oba crnogorska aerodroma, kao i završetak sertifikacije za podgorički aerodrom biti jedna od glavnih aktivnosti u narednom periodu.

Na skali od jedan do pet, situaciju na oba crnogorska aerodroma je ocijenio ocjenom tri. Kada je u pitanju sertifikacija aerodroma, on je kazao da je tome bliža Podgorica nego Tivat.

“Sanacija krova u Tivtu je nešto što je bukvalno pri kraju. Čekamo još neke papire koji su potrebni da bi objavili konkurs za ekonomskog operatora koji bi sanirao taj krov, a takođe sam dao i instrukcije da se započne projekat za sanaciju krova u Podgorici”, objasnio je nedavno Jandreoski.

On je najavio i da je potrebno da se napravi evaluacija stanja završnog sloja poletno-sletne staze na oba aerodroma.

Izvor: Pobjeda/RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *