Građani povlašćene firme častili 66 miliona eura

Dodajte komentar
Ilustracija

Povlašćeni proizvođači električne energije iz takozvanih obnovljivih izvora malih hidroelektana, vjetro i solarnih elektrana dobili su podsticaje od 66,3 miliona eura, od početka 2014. godine do kraja jula ove godine.

Najviše novca za ove isplate obezbijeđeno je sa posebne stavke na računu koju plaćaju svi potrošači. Nova Vlada je prekinula praksu izdavanja novih koncesija privilegovanim proizvođačima, a novac se sada isplaćuje prema ugovorima koji su na snazi. Svu struju koju proizvedu povlašćeni investitori otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama. Podsticaj je isplaćen za otkupljenih 1.369 GWh električne energije.

Prema podacima koje su “Vijesti” dobile od COTTE, najviše subvencija dobila je “Krnovo Green Energy” 35 miliona eura, na otkupljena 682 GWh iz vjetro-parka na Krnovu kod Nikšića. Ova kompanija je u vlasništvu međunarodne korporacije “Akuo Energy Central Europe” iz Pariza sa 51 odsto, dok 49 odsto ima holandska firma “Masdar Energy B.V.”. Podsticaje je počela da dobija 2017. godine, kada su iznosili 2,2 miliona eura da bi naredne godine taj iznos vrijedio po devet miliona eura. Za sedam mjeseci ove godine dobili su još 5,3 miliona eura.

Druga kompanija po količini dobijenog novca je “Hidroenergija Montenegro” sa 9,5 miliona eura, za proizvedenih 205 GWh iz osam malih hidroelektrana. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital Olega Obradovića. Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije. Oni su u prošloj godini dobili 1,1 milion eura subvencija, a za sedam mjeseci ove godine 1,75 miliona.

”Možura Wind Park” je treća kompanija po količini dobijenih subvencija od 9,2 miliona eura, za proizvedenih 195 GWh u posljednje tri godine. Oni su počeli s proizvodnjom krajem 2019. godine kada su dobili 35 hiljada eura subvencija, da bi u 2020. primili 6,1 milion eura, a za sedam mjeseci ove godine 3,1 milion eura. Ova kompanija je od osnivanja promijenila više vlasnika, a nalazi se pod istragom tužilaštva na Malti i u Crnoj Gori zbog moguće korupcije, dok se akterima ove afere na Malti sudi i zbog ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije iz 2017. godine. Vlasnik 90 odsto udjela sada je kompanija “Malta Montenegro Wind Power” koja se povezuje s kineskim kapitalom, i malteška državna energetska kompanija “Enemalta” sa 10 odsto.

Četvrti privilegovani proizvođač po primljenim subvencijama je “Kronor”, čiji su osnivači “Kroling” Željka Miškovića, “Mont Hidro” i “Normal company” Žarka Burića. Oni su za dvije male hidroelektrane, koje su od 2016. godine proizvele 103 GWH, dobili podsticaje od 3,9 miliona eura.

”Hydro Bistrica”, čiji je vlasnik firma “Synergy”, dobila je 1,4 miliona za jednu malu hidroelektranu, koja je od 2018. godine prizvela 32 GWh. Vlasnici ove firme su “Kia Montenegro” (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), kao i Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. “Synergy” je za još jednu malu hidroelektranu od 2015. godine dobila 957 hiljada eura, koja je proizvela 15,8 GWh.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *