Članice OECD i dalje ispod nivoa prije krize, velike razlike među zemljama

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod (BDP) na nivou svih zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i dalje je ispod nivoa prije pandemije, uprkos ubrzanju rasta u drugom kvartalu 2021. godine na 1,6 posto u odnosu na 0,6 procenata u prethodnom tromesečju, prema preliminarnim procjenama OECD-a.

Rast sedam vodećih zemalja OECD-a povećan je na 1,6 odsto u periodu april-jun tekuće godine sa 0,4 posto u prva tri mjeseca, ali uz velike razlike među zemljama, navodi se u izvještaju objavljenoam danas na veb sajtu ove 38-člane organizacije.

Najjači rast je u posmatranom tromjesečju zabeležilo Ujedinjeno Kraljevstvo, 4,8 procenata sa minus 1,6 odsto u prvom kvartalu, a slijedi Italija sa stopom od 2,7 posto naspram 0,2 procenta u prethodnom.

U Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj BDP se povećap za po 1,6 odsto u protekla tri mjeseca, u Francuskoj za 0,9, u Japanu za 0,3, dok je Kanada jedina registrovala usporavanje rasta sa 1,4 procenta u prvom tromjesečju na 0,6 posto u drugom.

Ekonomska aktivnost na nivou cijele OECD u drugom kvartalu i dalje je za 0,7 procentnih poena ispod nivoa prije pandemije, odnosno ispod nivoa u četvrtom tromjesečju 2019.

Među vodećim ekonomijama, britanska je u najvećem zaostatku u odnosu na nivo prije pandemije, za 4,4 posto, druga je Italija sa minusom od 3,8 odsto, dok Francuska i Njemačka kaskaju za po 3,3 procenta u odnosu na pretpandemijski nivo.

Sjedinjene Države su jedina velika ekonomija koja se već vratila na nivo prije korone u drugom kvartalu, pri čemu je njen BDP premašio nivo prije pandemije za 0,8 posto, navodi se u izvještaju OECD-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *