Bum u trgovini zemalja jugoistočne Evrope sa Njemačkom

Dodajte komentar
Skoplje

Njemačke ekoniomija zabilježila je impresivan rast trgovine sa zemljama jugoistočne Evrope. Nakon krize 2020., kada je došlo do pada po svim osnovama, oporavak se ove godine odvija ubrzanim tempom.

Ukupna trgovinska razmjena u prvih šest mjeseci 2021. godine iznosi 37,7 milijardi eura ili 1,7 milijardi više nego u istom razdoblju prije dvije godine.

Očekuju se pozitivni pomaci, ali iznenađujuće su performanse koje je pokazala makedonska ekonomija, koja je prema procjeni Istočnog komiteta njemačke ekonomije ekonomski pionir pozitivnih vrijednosti. Posebno u dijelu izvoza u Njemačku, koji je porastao za čak 71,3%, piše Deutsche Welle.

U izvještaju komiteta, Sjeverna Makedonija je na šestom mjestu u jugoistočnoj Evropi po obimu, odnosno vrijednosti trgovine, iza Rumunjske, Slovenije, Bugarske, Srbije i Hrvatske. No, ujedno je prva u dijelu rasta po ovoj osnovi koji ove godine iznosi čak 64,3%.

Konkretno, ukupni obim trgovine između Njemačke i Sjeverne Makedonije u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 2 milijarde i 561 milion eura, što je za oko milijardu više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je trgovina iznosila milijardu i 558 miliona eura…

Prema riječima čelnika komiteta, takav razvoj događaja važan je signal da je potrebno ojačati njemačko ekonomsko partnerstvo sa zemljama u regiji.

– Buduća savezna vlada trebala bi posebnu pozornost posvetiti zemljama Zapadnog Balkana, koje postaju sve važnija regija za njemačku ekonomiju. Rad se mora odlučno nastaviti u Briselu za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a u budućnosti i s drugim zemljama, rekao je predsjednik Istočnog odbora Oliver Hermes.

Prema upućenima, bum izvoza nije iznenađenje s obzirom na prisutnost nekoliko proizvodnih kompanija, prvenstveno u automobilskoj industriji, čiji su proizvodi uglavnom namijenjeni njemačkom tržištu. Johnson Matthey, Drexelmeier, Costal, Kromberg i Schubert, ODV Electric i dvadeset drugih glavni su “krivci” za ovaj pozitivan trend.

Upućeni kažu da je dobra vijest da industrija pokazuje bolje performanse. Dolazi do povećanja izvoza i to je pozitivno, ali s obzirom na postojeće probleme u smislu lanca snabdijevanja i mogućnosti proizvodnje automobila, kažu da je potrebna dodatna analiza, koliki dio te vrijednosti je posljedica povećanog obima izvoza, a koliko je posljedica doprinosa sirovina.

Koliko su rezultati značajni i pozitivni za Sjevernu Makedoniju u izvještasju Istočnog komiteta njemačke ekonomije pokazuje podatak da ni jedna od ostalih 10 zemalja nije registrovala niti polovinu onoga što je Sjeverna Makedonija postigla. Posebno u dijelu izvoza, gdje su gotovo svi učinci dvostruko, pa čak i trostruko manji, odnosno kreću se između 11 i 24%. U Albaniji i Crnoj Gori čak je negativnih 13,9 ili 17,5%.

Izvor: Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *