Alitalia u oktobru nakon 75 godina rada leti u istoriju

Dodajte komentar

Aviokompanija Alitalia definitivno zatvara vrata 15. oktobra, nakon što je 75 godina služila kao nacionalni italijanski avio prevoznik.

Od 25. augusta, Alitalia više ne prodaje karte za bilo kakve letove poslije 15. oktobra, a svi ranije prodati letovi predviđeni poslije tog datuma su otkazani, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal thelocal.it.

Novoosnovana kompanija Italia Trasporto Aereo (ITA), u državnom vlasništvu, biće novi nacionalni italijanski avio prevoznik.

Alitalia, članica alijanse Sky Team, koju čine još Delta Airlines, Air France i KLM, imala je dugogodišnje finansijske probleme i proglasila je stečaj u maju 2017. godine.

Za naknade putnicima 100 miliona eura

Svi putnici koji su do 24. augusta rezervirali letove Alitalie za putovanja poslije 15. oktobra moći će zamijeniti karte za let kod druge aviokompanije, kako na domaćim, tako i na međunarodnim linijama, a ako odluče promijeniti destinaciju morat će platiti razliku u cijeni.

Alternativno, oni koji su rezervisali let kod Alitalije nakon 15. oktobra mogu zatražiti potpuni povrat novca.

Italijanski list Corriere della Sera procenjuje da je oko 255.000 ljudi rezervisalo karte kod Alitalije za letove poslije navedenog datuma.

Dodaje da je Vlada u Rimu izdvojila 100 miliona eura za isplatu naknade putnicima koji žele povrat novca.

Upravni odbor novog nacionalnog avioprevoznika, ITA-e, dao je u međuvremenu obavezujuću ponudu za kupovinu 52 aviona Alitalije, kao i za njene aerodromske slotove i drugu imovinu.

Debi na nebu u vrijeme ozbiljne krize

Debi ITA-e na nebu dolazi u vrijeme ozbiljne krize za avioindustriju izazvane pandemijom korona virusa, pri čemu su naročito veliki prevoznici u problemu, zbog sve žešće konkurencije jeftinih aviokompanija.

Iz ITA-e su najavili da će od aerodroma Rim-Fiumicino napraviti glavni međunarodni aviocentar te da će milanski Linate postati drugi najveći aerodrom.

Njihov preliminarni poslovni plan za 2021. godinu uključuje 61 rutu do 45 različitih destinacija, uglavnom do drugih evropskih metropola kao što su Pariz, London, Amsterdam i Brisel.

Na dugim relacijama fokusiraće se na glavne aerodrome u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu, uključujući New York, Boston, Miami i Tokio.

Izvor: Agencije

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *