Prva banka mijenja pravila za članove borda

Dodajte komentar

Skupština akcionara Prve banke trebalo je sinoć da izabere novi odbor direktora, ali još nije saopšteno da li je sjednica održana i šta je odlučeno.

Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici Elektroprivrede, koja posjeduje oko 24 odsto akcija u Prvoj banci, nisu učestvovali u sjednici Skupštine, dok iz Prve banke nije saopšteno da li su ostali akcionari imali dovoljno glasova da se ona održi.

Prema najavi dnevnog reda, Skupština je trebalo da počne u 19 časova, i da razmatra izvještaj o poslovanju u prošloj godini sa izvještajem revizora, da razriješi sadašnjih pet članova odbora direktora i da izabere novi.

Dva člana odbora direktora treba da budu iz Elektroprivrede, koju kontroliše nova vlast, a troje su predstavnici najvećeg vlasnika Aca Đukanovića, brata predsjednika države Mila Đukanovića i bivše vladajuće partije.

Centralna banka ranije je dala saglasnost da jedan kandidat EPCG bude dugogodišnji nikšićki privrednik Velizar Čolović, dok je za drugo mjesto predložen jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Juče ujutro su iz Centralne banke saopštili da je provjera da li Medojević ispunjava uslove još u toku, ali nije potvrđeno da li je o tome odluka donijeta do početka sinoćne sjednice.

”Centralna banka Crne Gore sprovodi postupak ispitivanja ispunjenosti svih uslova za izbor kandidata Nebojše Medojevića i po ovom zahtjevu će, nakon dobijanja dodatnih informacija koje je tražila, odlučiti u skladu sa zakonom propisanim uslovima i rokovima”, naveli su “Vijestima” iz Centralne banke.

Ova sjednica je već jednom odložena i novo odlaganje, prema Statutu Prve banke, nije moguće već bi se morala zakazati nova sjednica, a do tada kompletirati kandidati za odbor direktora.

Odbor direktora ove banke je za 27. septembar ove godine zakazao novu Skupštinu akcionara sa dvije tačke dnevnog reda – Predlog odluke o usvajanju Statuta i Predlog odluke o usvajanju Politike za izbor i procjenu ispunjenosti uslova primjerenosti člana nadzornog odbora, člana upravnog odbora i nosioca ključne funkcije u Prvoj banci.

Na pitanje “Vijesti” da li Banka može da usvoja svoja interna pravila “za izbor i procjenu ispunjenosti uslova” za članove nadzornog i upravnog odbora ako su ti uslovi definisani Zakonom i bankama i odlukama Centralne banke, iz CBCG je odgovoreno da su banke dužne da do početka primjene Zakona o kreditnim institucijama usklade akta i poslovanje sa odredbama ovog zakona.

”Dakle, radi se o usklađivanju poslovanja banke sa Zakonom o kreditnim institucijama, čija primjena počinje 1.01.2022. godine”, naveli su iz CBCG.

Iz Prve banke nije odgovoreno na pitanje šta su osnov i razlog za predlaganje novih internih pravila “za izbor i procjenu ispunjenosti uslova” za članove nadzornog i upravnog odbora.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *