Obezbijediti saradnju Air Montenegra i Montenegro Airlinesa

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Montenegro erlajnza (MA) Saša Zejak pozvao je juče ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da reaguje i obezbijedi da Air Montenegro ne izbjegava saradnju sa bivšim nacionalnim avio-prevoznikom, praveći time štetu po budžet države.

U dopisu koji je juče uputio Bojaniću, Zejak je istakao da su sve njihove ponude za saradnju upućene Air Montenegru i pozivi za potpisivanje ugovora ostali bez odgovora, jer se predstavnici nove avio-kompanije nijesu udostojili da daju povratnu informaciju. On je ukazao da Air Montenegro do sada nije imao nikakvu štetu u poslovanju koja bi se mogla povezati sa MA u stečaju, što je, kako navodi, konstatovano i na posljednjem zajedničkom sastanku 12. jula.

“Smatramo da kao nadležno ministarstvo treba da reagujete na način da nova kompanija, na tržišnom principu, ne treba da izbjegava saradnju sa MA u stečaju, na štetu budžeta Crne Gore, angažujući strane kompanije, budući da se javni prihodi od djelatnosti MA u stečaju, prihoduju u korist države. Potrebno je da što prije znamo perspektivu poslovnih odnosa sa Air Montenegrom, kako bismo povukli samostalne poteze u cilju daljeg podizanja MA u stečaju, do njegove prodaje kao pravnog lica”, naveo je Zejak, u dopisu u koji je Pobjeda imala uvid.

Zejak je podsjetio da je MA u stečaju obnovio licencu za bazno i linijsko održavanje vazduhoplova, na 7.500 sati, šest godina i 7.000 ciklusa, nastavio rad poslovnice u Podgorici i predstavništva u zgradi starog tornja na aerodromu u Golubovcima.

“MA u stečaju je obnovio sektor špedicije i proširio ga na pružanje usluga trećim licima. U postupku smo apliciranja kod Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja za linijsko i bazno održavanje vazduhoplova i u završnoj fazi otvaranja predstavništava sektora za održavanje vazduhoplova na aerodromima u Tivtu i Beogradu”, dodao je Zejak.

Započeli su, kako je naveo, obnavljanje drugih licenci koje je bivši nacionalni avio-prevoznik imao kod Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i nekih licenci koje MA nije imao prije uvođenja stečaja. Pokrenuli su i postupak vraćanja plovidbenosti aviona tipa ,,foker“, registarskih oznaka 40-AOM, koji su, tvrdi Zejak, u više navrata nudili Air Montenegru, ali bez uspjeha.

“Više puta smo ponudili novoj vazduhoplovnoj kompaniji korišćenje hangara i alata i popustnu prodaju djelova i materijala za vazduhoplove sve dok nije obnovljen part 145, ali Air Montenegro nije iskoristio ove mogućnosti. Stečajna uprava ima i više dopisa u kojima se menadžment nove kompanije zahvaljuje stečajnom upravniku, što uprkos ograničenjima datim Zakonom o stečaju daje doprinos radu nove vazduhoplovne kompanije”, naglasio je Zejak, dodajući da imaju više ponuda domaćih i stranih investitora za različite finansijske i tehničke oblike saradnje.

Saradnik stečajnog upravnika i bivši radnik MA Miljan Perović Pobjedi je juče kazao da su Air Montenegru nudili i iznajmljivanje poslovnih prostora, usluge transfera posade, prodaju djelova za vazduhoplove.

“Komentarisao sam da je apsurdno to što Air Montenegro održava vazduhoplove u Bratislavi kad postoji mogućnost da to rade u Podgorici, pa su iz Vlade odgovorili da su o problemu saznali iz medija. Nakon toga, obavijestili smo ministra Bojanića i državnog sekretara Radunovića o dosadašnjim aktivnostima i ponudama za saradnju. Kako sam saznao da članovi Vlade prate medije, pitam Bojanića i Radunovića da li su zaboravili da čestitaju MA u stečaju na uspjesima koje su postigli za nešto više od tri mjeseca od uvođenja stečaja”, rekao je Perović.

Air Montenegro dobio je početkom avgusta odobrenje za linijsko održavanje aviona, ali su im radovi ograničeni na 50 sati, 50 ciklusa i 30 dana. Za sve radove preko toga angažovali su dvije slovačke kompanije Austrian Airlines Technik Bratislava i Consolidated Aerosace Industries, ali su ugovore sklopljene sa njima proglasili tajnim, pa nije poznato koliko im plaćaju za održavanje aviona.

Na pitanje Pobjede hoće li angažovati MA u stečaju za linijsko i bazno održavanje, iz Air Montenegra nijesu direktno odgovorili.

“Air Montenegro je stekao sertifikat organizacije za održavanje aviona part 145, što znači da je kompanija opremljena tehnički i kadrovski za održavanje naših aviona, a i drugih avio-kompanija ukoliko im je potrebna pomoć u Crnoj Gori”, kazali su u Air Montenegru.

Zejak se obratio dopisom Bojaniću nakon što je državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo Zoran Radunović saopštio da im MA u stečaju nije dostavio izvještaj o radu koji im je tražilo Ministarstvo. Zahtjev za predavanje izvještaja Ministarstvo je, prema informacijama Pobjede, dostavilo stečajnoj upravi 23. avgusta, dan prije nego što je Radunović kazao da on nije dostavljen.

“Obavještavam vas da upravljanje stečajnim postupkom, dostavljanje informacija, odnosno izvještavanje stranaka u stečajnom postupku i trećih lica, podliježe prvenstveno Zakonu o stečaju. Kao društvo u kojem država ima većinski kapital, upućujem vas na vaša prava u stečajnom postupku data članom 154, stav 1, Zakona o stečaju”, ukazao je Zejak u dopisu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *