Neizvjestan početak proizvodnje u nikšićkoj Željezari

U Željezari Tosčelik u Nikšiću, u kojoj po odluci vlasnika turskog Tosyali holdinga od marta nema proizvodnje, situacija je i dalje neizvjesna, saopštio je Sindikat fabrike.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik Željko Rabrenović rekao je agenciji Mina-biznis da nemaju nikakvih informacija da li će proizvodnja u fabrici početi u najavljenom roku, 5. septembra, jer ništa ne ukazuje da bi mašine mogle biti pokrenute.

“Situacija u Željezari je nepromijenjena i od posljednjeg sastanka u Ministarstvu ekonomije nema novih informacija.Trenutno smo na plaćenom odsustvu od 90 odsto i ovoj agoniji se ne nazire kraj”, ocijenio je Rabrenović.

On je naveo da ne znaju da li je došlo do pomaka u pregovorima Vlade i turskog investitora, kao ni da li najavljena posjeta predsjednika Turske, Tajipa Erdogana, Crnoj Gori znači rješavanje problema Željezare Tosčelik.

Rabrenović je podsjetio da je prije devet godina fabrika prodata turskom vlasniku i dodao da radnici koji trpe cijelo vrijeme najbolje znaju koliko je to bilo uspješno.

O uspješnosti privatizacije, kako je kazao Rabrenović, svjedoči i poslovanje Željezare Tosčelik sa gubitkom od 48 miliona eura, minimalnim brojem zaposlenih i minimalnim zaradama.

“Menadžment je u prethodnom periodu, koristeći brojne načine, nezakonito odlučivao o preraspodjeli radnog vremena, ukidanju beneficija i sličnim potezima kako bi smanjio svoje novčane izdatke. O svemu tome su upoznati nadležni, ali izgleda da sve to stoji negdje u fioci i niko ništa ne rješava” saopštio je Rabrenović.

On je pozvao Vladu da preuzme fabriku, pokrene proizvodnju i pronađe modalitet za njen i spas radnika, ukoliko na ta pitanja nemaju odgovor.

“Smatramo da šest miliona eura treba uložiti u fabriku, a ne dati turskom investitoru na ime subvencija za proizvodnju i pokrivanje gubitaka. Uvjeren sam da ova Vlada to može, ako hoće i da bi to bilo najbolje rješenje”, rekao je Rabrenović.

On je zamjerio premijeru Zdravku Krivokapiću što je prilikom radne posjete Nikšiću zaobišao Željezaru, Metalac, Rudnike boksita i druga preduzeća.

“Vjerujemo da ima druge prioritete vezano za ustoličenje mitropolita, što bi u svakoj razvijenoj evropskoj državi bilo sporedno, jer je Crkva odvojena od države, a kod nas je to iscenirani bezbjednosni rizik. Zamajavaju nas okupacijom stranih vojnika koje niko nije vidio, osim ako ne misle na turiste koji pune budžet našoj državi”, smatra Rabrenović.

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.