Južna Koreja prva velika azijska ekonomija koja je podigla kamatne stope

Dodajte komentar

Južna Koreja postala je prva velika azijska ekonomija koja je podigla kamatne stope od početka pandemije koronavirusa. Banka Koreje povećala je svoju osnovnu kamatnu stopu sa rekordno niskih 0,5 na 0,75 posto.

Cilj ovakvog poteza je pomoći u suzbijanju duga domaćinstava u zemlji i cijena stanova, koji su posljednjih mjeseci skočili.

Centralne banke širom svijeta pokušavaju uravnotežiti uticaj tekućih infekcija Covid-19 s ekonomskim rizicima poput visoke inflacije. Ovo je prvi put da je Korejska banka povećala svoju glavnu kamatnu stopu za gotovo tri godine.

Odluka je donesena dok centralna banka pokušava postići ravnotežu pomažući u podršci ekonomskog oporavka zemlje u odnosu na rizike povećanja duga i rastuće inflacije.

Kreatori politike četvrte po veličini azijske ekonomije signalizirali su da su spremni povećati troškove zaduživanja od maja. Taj potez je odgođen jer je posljednji val epidemije doveo zemlju u djelomično zatvaranje prošlog mjeseca.

Centralne banke širom svijeta spremaju se početi uklanjati svoju politiku iz doba pandemije, u kojoj su uvedene hitne stimulativne mjere usljed gašenja ekonomija kako bi se usporilo širenje Covid-19.

Većina zemalja koje su do sada ove godine podigle troškove zaduživanja bile su u ekonomijama u razvoju koje su doživjele ubrzanje inflacije kako se oporavila potražnja za robama i uslugama.

Šri Lanka je prošle sedmice postala prva zemlja u azijskom regionu koja je podigla kamatne stope.

Takođe u azijsko-pacifičkoj regiji prošle sedmice se očekivalo da će Novi Zeland postati prva napredna ekonomija koja će povećati stope nakon krize izazvane koronavirusom. Međutim, dan prije objavljivanja odluke o monetarnoj politici, premijerka Jacinda Ardern uvela je karantin u cijeloj zemlji.

Rezervna banka Novog Zelanda zadržala je svoju kamatnu stopu na rekordno niskih 0,25 odsto, rekavši u saopštenju ‘da je odluka donesena u kontekstu vladinog uvođenja ograničenja COVID 4 nivoa aktivnosti na Novom Zelandu’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *