UNIQA: Odlični rezultati u prvih šest mjeseci 2021. godine

Austrijska osiguravajuća grupacija UNIQA u okviru koje posluje i UNIQA osiguranje Srbija, ostvarila je odlične poslovne rezultate u prvih šest mjeseci 2021. godine. U objavljenom finansijskom izvještaju, navodi se da je UNIQA grupa učetvrostručila dobit i u prvoj polovini 2021. ostvarila dobit prije oporezivanja od skoro 216 miliona eura (55,4 miliona od januara do juna 2020. godine). Fakturisana premija porasla je za 17% u prvoj polovini 2021. na 3,31 milijarde eura. Rastu premije doprinijela je prije svega uspješna integracija bivših kompanija AXA u Centralno-istočnoj Evopi.

„Uprkos značajnim izazovima uzrokovanim posljedicama velikih nepogoda sa gradom, olujnim oštećenjima i poplavama,prije svega u Austriji i Češkoj Republici, UNIQA je ostvarila pozitivan razvoj rezultata poslovanja u prvih šest mjeseci 2021. godine. Prvu godinu implementacije našeg strateškog programa „UNIQA 3.0 – sjeme budućnosti“ obilježio je pozitivan trend razvoja profitabilnosti, posebno u osiguranju imovine, osiguranju od nezgode i u zdravstvenom osiguranju. Pored finansijskog rasta UNIQA grupe, prvih šest mjeseci 2021. godine predstavljaju i uspješnu prekretnicu na putu ka značajnom poboljšanju zdravlja i prosperiteta svih naših klijenata “, rekao je Andreas Brandstetter, CEO UNIQA grupe.

Prihod od ulaganja, povećan je za 42,8% na 307,2 miliona eura u prvoj polovini 2021. godine (od januara do juna 2020 iznosio je 215,1 milion eura). Dok su otpisi akcija i hartija od vrijednosti sa fiksnim prihodom uzrokovali velike gubitke u prvoj polovini 2020. godine, u prvih šest mjeseci 2021. UNIQA je u jakom okruženju na tržištu kapitala ostvarila dobit od ulaganja u dionice i obveznice.

„Naš program smanjenja troškova u Austriji je u skladu sa postavljenim ciljem, a integracija bivših AXA kompanija u Centralno – istočnoj Evropi takođe pokazuje odlične izglede. Ovo nas je, zajedno sa odličnim rezultatima u prvoj polovini godine, navelo da već u julu podignemo na viši nivo prognoze za cijelu godinu. U finansijskoj 2021. godini očekujemo da dobit prije oporezivanja bude u visini od 330 do 350 miliona eura”, dodao je Brandstetter.

Konsolidovana neto dobit (za period koji se pripisuje akcionarima UNIQA Insurance Group AG) porasla je za 321,6% na 170,7 miliona eura, dok je od januara do juna 2020. iznosila 40,5 miliona eura.
Pored unaprjeđenja finansijskih rezultata, UNIQA grupa je u prvoj polovini 2021. godine povećala i prosječan broj zaposlenih na 14.748 (u istom periodu prošle godine bilo je 12.777 zaposlenih), što je uglavnom rezultat konsolidacije kompanija AXA CEE.

U okviru programa strateške transformacije ‘UNIQA 3.0 – sjeme budućnosti’, UNIQA je postavila ambiciozne ciljeve rasta od 2021. do 2025. Prosječni godišnji rast premije od 3%, smanjenje troškova na 25%, kombinovani racio oko 93 % na održivoj osnovi do 2025. godine i povrat na kapital dosledno iznad 9%, čine osnovu progresivnog rasta dividendi. Program je podržan eksplicitnim fokusom na klijente i održavanjem visokih ulaganja u digitalizaciju, IT i podatke. Prvi koraci su već postignuti uspješnom integracijom kompanija AXA u Centralno-istočnoj Evropi, smanjenjem troškova, transformacijom korporativne kulture i fokusom na inovacije.

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.