Ministarstvo ekonomskog razvoja podržalo tri startap programa

 Ministarstvo ekonomskog razvoja je, na osnovu Javnog poziva za strateško partnerstvo za sprovođenje predakceleracijskog programa za startapove, podržalo tri programa u ukupnom iznosu od 150.000 eura.

Podržali su programe BoostMeUp (IPC Tehnopolis d.o.o. – Nikšić), Start1Up– (UDG, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis) i StartUp – Acitivator (M-Tel d.o.o.).

Kako su kazali, pred-akceleracijski program je namijenjen preduzetnicima ili inovatorima u ranoj fazi preduzetničkog poduhvata, koji namjeravaju da na tržište iznesu nove proizvode ili usluge.

“Ovaj pred-akceleracijski program, u trajanju od 10 mjeseci, ima cilj da obuči i podrži više od 20 timova iz Crne Gore.Izabranim timovima se nudi niz instrumenata koji im pomažu da bolje razumiju potrebe svojih klijenata, validuju i unaprijede svoj preduzetnički projekat, poput obuka, istraživanja tržišta i identifikovanja prilika, mentorstva i eksterne ekspertize.Na kraju programa, učesnici će imati priliku da predstave svoju ideju pred panelom uspješnih preduzetnika, korporativnih predstavnika, eksperata i potencijalnih investitora”, navode iz MER-a.

Oni su kazali da preakceleracijski program „Boost Me Up“ predstavlja nacionalnu paltformu za razvoj inovativnog ekosistema u Crnoj Gori kroz razvoj modela finansiranja i pristupa kapitalu, kreiranje i širenje znanja, povećanje dostupnosti talenata, razvoj preduzetničke kulture i olakšan pristup tržištu, te da je „Startup Activator“ program namijenjen startapima u ranoj fazi razvoja.

“Predstavlja intenzivni šestomjesečni predakceleracijski program sastavljen iz dva ciklusa. Ciklus ideacije je orijentisan na razvoj poslovnog modela, koncipiranje minimalno funkcionalnog proizvoda i istraživanje tržišta, dok se ciklus validacije fokusira na razvoj minimalno funkcionalnog proizvoda i testiranje ideje na tržištu”, navode oni.

Dodaju da je „Start1Up“ inovativni program predakeleracijske podrške koji će mladim ljudima u Crnoj Gori, a posebno studentima, dati priliku da svoje preduzetničke ideje kroz jasno definisane faze programa pretvore u konkurentne, umrežene i profitabilne startap kompanije.

Kako su kazali, tematski fokus programa, tj. inovativnih ideja jeu skladu su sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore i UN ciljevima održivog razvoja.

“Ministarstvo će nastaviti da pruža podršku inovativnoj zajednici i idejama koje doprinose njenom razvoju, a kroz novi Program za inovacije i linije podrške koje su u planu, obezbijediće se dodatni podstrek za inovacionu djelatnost i unapređenje ukupnog inovacionog sistema u Crnoj Gori”, zaključili su iz MER-a.

Check Also

Na kraju septembra broj blokiranih kompanija uvećan za 59

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.