Kina ponovo otvara treću najprometniju luku na svijetu

Dodajte komentar

Ključni terminal u trećoj najprometnijoj teretnoj luci na svijetu ponovo je otvoren u srijedu.
Kina je zatvorila ovaj terminal kako bi kontrolisala širenje COVID-19, ali je zatvaranje izazvalo velike zastoje na drugim mjestima i pogoršalo već postojeća kašnjenja u izvozu uzrokovana pandemijom.

Zastoj u istočnoj luci Ningbo-Zhoushan počeo je prije dvije sedmice, kada je testom utvrđeno da je radnik na terminalu u Meishanu bio pozitivan na koronavirus, prenosi AFP.

Terminal upravlja petinom ukupne količine kontejnera u Ningbo-Zhoushanu a zastoj je primorao brodove da idu ka drugim kineskim lukama koje su suočene s najgorim nivoom zagušenja u posljednjih sedam godina, izvijestio je kineski medij Caixin ove sedmice.

Zatvaranje je pogoršalo kašnjenja u globalnoj distribuciji, a raste potražnja za robom koja pritišće kineske izvoznike koji se suočavaju sa strogom kontrolom zbog virusa.

Inače, kineski lučki radnici rutinski se testiraju na COVID-19. Pogođeni radnik je u potpunosti vakcinisan, tako da ostaje nejasno kako je zaražen virusom.

Poremećaj u luci uslijedio je nakon zatvaranja luke Yantian u južnom trgovačkom čvorištu Shenzhen u maju nakon izbijanja epidemije u koju su uključeni lučki radnici. Kina se posljednjih sedmica bori protiv ponovnog izbijanja COVID-19 uzrokovanog visoko zaraznom varijantom delta, no stroga ograničenja i masovno testiranje pomogli su u smanjivanju broja novih slučajeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *