CBCG: Ukupan priliv SDI u junu je iznosio 349,6 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u junu je iznosio 349,6 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 144 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 205,6 miliona eura, što je 20,7 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 7,7 odsto u odnosu na uporedni period, što je posljedica pada dužničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 14,7 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 129,3 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 170,7 miliona eura, što čini 48,8 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 90,5 miliona eura, a u preduzeća i banke 80,2 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 162,6 miliona eura, što je 34,4 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.