Primiče se vrijeme zamjene zemljinih magnetskih polova

Uskoro nas očekuje novo okretanje magnetnih polova, ako su analize i procjene naučnika tačne da se taj ciklus ponavlja svaki 200 do 300 hiljada godina.

Naučnici su otkrili jednu bitnu stvar i potvrdili tezu da se magnetski polovi okreću kad je polje slabije. Sada je to i potvrđeno.

“Naši nalazi pružaju potporu tezi da je slabo magnetno polje povezano s preokretima polova, dok je polje uopšteno jako tokom superkrona, što je važno jer se pokazalo gotovo nemogućim srušiti rekord preokreta prije oko 300 miliona godina”, objasnila je za Science Alert paleomagnetičarka Luiz Hokens sa Univerziteta u Liverpulu.

Kako prenosi Sputnjik, naučnici su, između ostalog, analizirali drevne tokove lave u istočnoj Škotskoj i došli do zaključka, kojim su potvrdili prethodna istraživanja, da postoje ciklusi od 200 miliona godina u kojima Zemljino magnetno polje slabi, a potom ponovno jača. Takođe, dvaput su provjerili druga mjerenja geoloških zapisa napravljena u proteklih nekoliko decenija i time upotpunili istoriju magnetnog polja otprilike 500 miliona godina unazad.

“Naši nalazi, kada se razmatraju zajedno s postojećim skupovima podataka, podržavaju postojanje približno 200 miliona godina dugog ciklusa jačanja Zemljinog magnetnog polja povezanog s dubokim Zemljinim procesima. Budući da gotovo sve naše dokaze o procesima u unutrašnjosti Zemlje stalno uništavaju tektonske ploče, očuvanje ovog signala duboko u Zemlji naročito je vrijedno kao jedno od rijetkih resursa koja imamo”, kazala je Hokens.

U istraživanjima su korišćene tehnike termalne i mikrotalasne paleomagnetske analize na uzorcima stijena iz drevnih tokova lave. Poravnavanje kristala minerala unutar njih otkrilo je stanje Zemljinog magnetnog polja u vrijeme kad su nastali.

Prema nekim ranijim analizama, izgleda da poslednje obrtanje polova uopšte nije imalo tako katastrofalne posljedice po živa bića, kako se u početku strahovalo. Takođe, uzorci leda pokazuju da zamjena polova nije dovela do promjena u Zemljinoj rotaciji ili osi, što bi izazvalo drastične klimatske promjene.

Izvor: Pcnen.com

Check Also

Sjutra 2. CBCG Fintek konferencija: Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja

Druga međunarodna CBCG Fintech konferencija čija je tema “Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja”, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.