Poslovanje Komercijalne banke u prvoj polovini 2021. – Visoka adekvatnost kapitala i rast u ključnim segmentima

Dodajte komentar

Visoka adekvatnost kapitala i napredak u svim ključnim segmentima poslovanja – rast aktive za 180 miliona eura, odnosno za pet odsto, kreditne aktivnosti od 55 miliona eura što iznosi gotovo tri i po procenta, kao i depozita u iznosu većem od 144 miliona eura ili pet odsto –  obilježili su poslovanje Komercijalne banke, članice NLB Grupe u prvoj polovini 2021. godine.

Temelj za ostvarenje poslovnih planova i veoma dobrih rezultata, postavljen je unaprjeđenjem metodologija i procedura u okviru usklađivanja sa stanardima nove matične NLB Grupe, kao i smanjenju portfolija problematičnih kredita za 33 miliona eura, čime je osiguran nastavak rasta kreditne aktivnosti, naveli su u toj banci.

Već u prvom kvartalu Komercijalna banka je oborila rekord u jednom od strateških segmenata poslovanja – u realizaciji kredita za stanovništvo, gde je zabilježen skok od čak 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uz to, potvrdila je već tradicionalnu ulogu lidera u finasiranju agrara i nastavila stabilan rast portfolija kredita za privredu.

„Naš najveći kapital je više od milion zadovoljnih klijenata. Stalna želja da opravdamo njihovo povjerenje i ovoga puta je bila najbolji vjetar u leđa da postignemo odlične rezultate i dokažemo da je ulaskom u NLB porodicu, Komercijalna banka postala još stabilnija i spremnija da se okrene njihovim potrebama. Nastavili smo da se razvijamo kao univerzalna banka sa individualnim i relevantnim rješenjima za svakog pojedinačnog klijenta. Rezultati koje smo zahvaljujući tome postigli, ukazuju da smo na sigurnom putu da ostvarimo projekcije za tekuću godinu, ali i plan da u narednih pet godina postanemo vodeća finansijska institucija u Srbiji“, istakao je Vlastimir Vuković, predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke.

Dodao je da će u skladu sa strateškim opredeljenjem NLB Grupe, Komercijalna banka značajan dio sredstava od neto kamata i naknada preusmjeriti u dalji razvoj i širenje spektra ponude digitalnih servisa i usluga, kako bi nastavila dinamičan razvoj ukorak sa savremenim potrebama svojih klijenata.

„Komercijalna banka bilježi eksponencijalni rast upotrebe digitalnih servisa i usluga, od gotovo 40 odsto godišnje. Za prvih šest mjeseci tekuće godine razvili smo i klijentima ponudili potpuno digitalne keš kredite, kao i KombankPay aplikaciju, za još efikasnija i sigurnija plaćanja mobilnim telefonima. U narednom periodu želimo da digitalizujemo i ponudimo što veći broj usluga online, ali i da paralelno sa tim nastavimo da radimo na unapređenju standarda u ekspoziturama, koje ostaju mjesto susreta i savjetovanja naših klijenata“, naveo je Vuković.

Kao jedna od sistemskih igrača na tržištu Srbije, Komercijalna banka se ove godine pridružila NLB Banci u pružanju sistemske podrške malim biznisima na putu oporavka od ekonomskih posljedica pandemije kroz projekat Okvir podrške, kao i proizvođačima organske hrane kroz Organic konkurs. U ovoj godini Banka je otvorila i svoj prvi Kreditno stambeni centar, potpuno jedinstven koncept sveobuhvatne podrške od podnošenja zahtjeva do realizacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *