Američki Kongres odobrio predlog budžeta od 3.500 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američki Predstavnički dom Kongresa odobrio je plan budžeta u iznosu 3.500 milijardi dolara, što je osnova za demokrate da usvoje ambicioznu ekonomsku agendu i plan potrošnje predsednika SAD, Džoa Bajdena (Joe Biden).

Procedura po kojoj je izglasan plan omogućava demokratama, koji usko kontrolišu oba doma Kongresa, da nastave sa ključnim predlozima politike, prenosi BBC. Proces koji se naziva pomirenje budžeta pokrenut je kako bi bio odobren veći Bajdenov paket potrošnje, a usvajanje budžetskog plana bio je prvi korak.

Predlog demokrata u Predstavničkom domu usvojen je u utorak bez republikanske podrške, sa 220 glasova „za“ i 212 „protiv“. Do posljednjeg trenutka bilo je nejasno da li će rezolucija uopšte proći, zbog sukoba između progresivnih i centrističkih demokrata. Demokratska stranka nada se da će izdvojiti značajna sredstva za podršku porodicama, kao i za zdravstvene i klimatske programe.

Grupa od 10 umjerenih demokratskih poslanika zaprijetila je uskraćivanjem glasova o nacrtu, osim ako Predstavnički dom najprije ne odobri dvostranački predlog infrastrukturnog plana vrijedan 1.000 milijardi dolara. Taj paket uključuje finansiranje obnove i izgradnje puteva, mostova, električne mreže, javnog prevoza i interneta.

Da bi postigli kompromis nakon više od 24 sata rasprave, vodeće demokrate Predstavničkog doma uvjerili su umjerene demokrate da će se o zakonu o infrastrukturi raspravljati 27. septembra kada se Dom vrati zasijedanju.

Liberalniji članovi stranke rekli su da neće podržati zakon o infrastrukturi ako nije povezan sa većim ekonomskim paketom, koji sadrži njihove ključne zakonodavne prioritete, poput programa brige o djeci i poreza na bogate. S druge strane, centristi su zatražili da se najpre glasa o infrastrukturnom planu. Oba zakona mogla bi da budu usvojena 1. oktobra.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *