Kinezi grade najveću vjetroturbinu na svijetu

Dodajte komentar
Ilustracija

Kineska kompanija MingYang Smart Energy predstavila je najveću obalnu vjetroturbinu MySE 16.0-242, visine od 242 metra i kapaciteta od 16 megavata, koja samostalno može napajati 20 hiljada domaćinstava kroz razdoblje predviđenog roka upotrebe od 25 godina.

Ovaj div za stvaranje energije iz obnovljivih izvora dolazi s doista ludim funkcijama, pa kada se prvi prototip zavrti iduće godine, njegove tri lopatice od 118 metara će “rezati” površinu vazduha od 46 tisuća kvadratnih metara, što je više od šest fudbalskih igrališta.

Kinezi kažu da će nove vjetroturbine ovog tipa generisati oko 89 gigawatsati energije godišnje, što je za 45 posto više od prethodne generacije MySE 11.0-203, iako donose povećanje veličine od samo 19 posto.

Time se ukazuje da postoji opravdanje za gradnju sve većih vjetroturbina, jer što su veće, više energije stvaraju pa se u njih puno više isplati ulagati nego u puno manjih za dobijanje iste količinu energije.

Nova vjetroturbina će ujedno smanjiti cijene produkcije energije iz obalnih elektrana. Postojeći troškovi energije iz takvih energetskih postrojenja prema istraživanju Ministarstva energije SAD-a (US Energy) znatno nadmašuju elektrane na ugalj jer za generisanje jednog megavata trebate uložiti 120,52 dolara, dok ćete za elektranu na ugalj potrošiti 72,78 dolara po megavatu, a za sunčevu elektranu 32,78 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *