Žugić napušta Privrednu komoru mjesec nakon izbora

Dodajte komentar

Novoizabrani predsjednik Privredne komore Crne Gore Vojin Žugić ipak neće preuzeti tu funkciji 1. septembra, kada je trebalo da mu počne mandat, već će tada podnijeti ostavku, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, Žugić je saradnicima saopštio da je uvidio da neće moći da ostvari kvalitetnu saradnju s novom Vladom, da ima problema i u komunikaciji s dijelom saradnika, kao i da će mu sve to oduzeti veliku energiju i da neće imati vremena za svoj privatni biznis s kompanijom “Stadion”.

Žugić nije potvrdio ali ni demantovao saznanja “Vijesti” da je najavio ostavku, odgovorivši da će se javnosti obratiti danas. On je za predsjednika PKCG izabran na Skupštini 29. jula, nakon što je prethodno Vlastimir Golubović podnio ostavku na tu funkciju. Golubović je ostavkom ograničio svoj mandat na 31. avgust, pa je Žugić trebalo da počne da predsjedava 1. septembra.

Kada je Žugić najavio da ipak neće prihvatiti funkciju, administracija PKCG shvatila je da njenim Statutom nije definisana takva situacija, odnosno da od 1. septembra niko ne bi mogao rukovoditi Komorom jer je postojećim Statutom definisano da i potpredsjednicima mandat ističe kada i predsjedniku. Zbog toga je u petak na vanrednoj Skupštini PKCG, održanoj elektronskim putem, usvojena izmjena statuta prema kojoj će jedan od potpredsjednika preuzeti tu funkciju dok se ponovo ne organizuju izbori za predsjednika. Odluka o izmjeni Statuta PKCG objavljena je istog dana i u Službenom listu.

Izmjenom je predviđeno da u slučaju prestanka mandata “do izbora predsjednika Komore, funkciju vršioca dužnosti obavlja potpredsjednik Komore koji rukovodi radom Sektora za udruženja”, a to je u ovom slučaju potpredsjednica Nina Drakić. Drugi potpredsjednik je Pavle Radovanović.

Izmjenom Statuta predviđeno je da Upravni odbor u slučaju prestanka mandata predsjednika (podnošenje ostavke i drugi razlozi) pokrene postupak za izbor novog predsjednika u roku od 60 dana. Promijenjen je i dio o trajanju mandata potpredsjednicima i generalnom sekretaru, tako da će oni obavljati funkcije do izbora novog predsjednika PKCG.

Prema informacijama “Vijesti”, Žugić će odmah 1. septembra podnijeti ostavku, nakon čega će potpredsjednica Drakić preuzeti predsjedavanje, a Upravni odbor će pokrenuti postupak za izbor novog predsjednika.

Na Skupštini PKCG od 29. jula Žugić je dobio 28 glasova, od 51 glasa, dok je izvršni direktor kompanije “Coca Cola HBC Crna Gora” i predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori Nikola Tripković dobio 22 glasa, a jedan ekonomista Srđan Pupovac.

DPS izgubio još jednu bitku?

Žugić je važio za kandidata tvrde struje bivše vlasti predvođene DPS-om, koja je namjeravala da preko Privredne komore zadrži dio uticaja i da je iskoristi za kritike nove vlasti.

Nakon izbora na funkciju Žugić je imao pomirljiviji ton. U intervjuu “Vijestima” kazao je da su Vlada i Privredna komora prirodni partneri, usmjereni na isti cilj, a to je obezbjeđivanje održivog ekonomskog rasta koji je preduslov dobrobiti društva i države u cjelini.

”Uloge su jasne, a uspjeh zagarantovan kroz sinergetsko djelovanje. Ja sam apsolutno siguran da će i Komora i Vlada u periodu koji je pred nama posvećeno raditi na daljem unapređivanju saradnje. Brojni su izazovi pred nama, a kvalitetne odgovore na njih jedino možemo dobiti kroz partnerstvo, na koje nas i Zakon i dosadašnja dobra praksa upućuju. U prethodnim mjesecima pokrenuto je dosta zajedničkih aktivnosti, planirana je i realizacija nekoliko važnih skupova u narednim mjesecima i očekujem da od septembra oni dobiju na dinamici”, kazao je Žugić krajem jula.

Sada će i jedna i druga opcija krenuti u novu kampanju.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *