U Crnoj Gori najviše stranih kompanija u vlasništvu turskih državljana

Dodajte komentar

Crna Gora je posljednjih godina sve više popularna destinacija za pokretanje biznisa za kompanije čiji su vlasnici turski državljani. To potvrđuju i zvanični podaci, koji govore da je najviše stranih kompanija u Crnoj Gori upravo u vlasništvu turskih državljana, piše agencija Anadolija.

Prema podacima Zavoda za statistiku (MONSTAT) u Crnoj Gori je u prošloj godini bilo 11.280 firmi u stranom vlasništvu.

Od ukupnog broja, najveći dio stranih firmi u vlasništvu je turskih biznismena i to njih 3.250, odnosno 28,8 posto.

Porast interesovanja

Najviše firmi otvoreno je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, ali i u glavnom gradu Podgorici.

Porast interesovanja turskih biznismena za ulaganje u Crnu Goru bilježi se posljednjih godina, posebno nakon učlanjenja Crne Gore u NATO alijansu. To je na neki način ulilo dodatnu sigurnost turskim biznismenima da svoj kapital ulažu uglavnom u gradovima crnogorskog primorja.

Broj turskih firmi tokom 2017. godine, prije učlanjenja Crne Gore u NATO bio je oko 250. Taj broj danas je veći za čak 14 puta, a informacije Privredne komore i Udruženja turskih investitora govore da interesovanje raste iz dana u dan.

Ulaganja u građevinarstvo i turizam

Građevinarstvo je grana u kojoj se bilježe najveća ulaganja biznismena iz Turske, ali je takođe i turizam u vrhu interesovanja.

U periodu prije pandemije korona virusa, kada je bivša Vlada Crne Gore ušla u proces davanja koncesije za Aerodrom Crne Gore, dvije turske kompanije bile su u užem krugu za njeno dobijanje. Ipak, nakon promjene vlasti u Crnoj Gori ta tema nije više aktuelna.

Od većih investicija iz Turske, u Crnoj Gori posluje kompanija Toscelik, koja upravlja Željezarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar.

Takođe, otvoreni su i objekti velikih turskih brendova Dogtas i LC Waikiki.

Izvor: Aljazeera Balkans

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *