Šta sve možemo plaćati debitnom karticom?

Dodajte komentar

Otvorili ste  račun u banci i uz popunjen zahtjev, dobili ste besplatno Mastercard ® debitnu beskontaktnu karticu koju odmah možete početi da koristite.

Međutim, kod svih koji prvi put u rukama drže svoju debitnu karticu postoji doza nelagode ili nesigurnosti kada i kako se koristi, te koji su uslovi korišćenja. Istovremeno osjećate potrebu da pitate, ali vam se javlja i misao da bi to trebalo već da znate. Vjerujemo da nijeste jedini, jer po MasterIndex istraživanju iz 2021. godine, koje je sprovela Mastercard kompanija za tržište Crne Gore, devet od deset korisnika u Crnoj Gori ima debitnu karticu, ali tek trećina kartica je u upotrebi svakog dana.

Devet od deset korisnika u Crnoj Gori ima debitnu karticu, ali tek trećina kartica je u upotrebi svakog dana.

Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta dio nesigurnosti u potpunosti odagnati i dobiti ideje gdje i kada možete koristiti svoju karticu. Ne brinite, češća upotreba kartice dovešće do toga da vam postane toliko bliska da ćete početi da zaboravljate na plaćanje gotovinom. 🙂

Vratimo se na početak priče – šta je uopšte debitna kartica?

Ukratko – debitne kartice omogućavaju potrošnju sredstava koja imate na transakcionom računu u datom trenutku, za razliku od kreditnih kartica, koje omogućavaju korišćenje sredstava koja trenutno nemate na računu, već ih pozajmljujete od banke. Oznaka debit znači da prilikom korišćenja kartice na vašem transakcionom računu mora da bude raspoloživ iznos kojim plaćate robu ili uslugu, ili koji želite podići u gotovini. Izuzetak je opcija dozvoljenog prekoračenja po računu, koju takođe možete koristiti i sa vašom Mastercard ® debitnom karticom Erste banke.

Dobijanje Mastercard ® beskontaktne debitne kartice Erste banke je krajnje jednostavno – potrebno je da imate otvoren transakcioni račun u Erste banci i da popunite zahtjev za izdavanje kartice u nekoj od naših filijala.

Dakle, dok držite svoju debitnu karticu u rukama, znajte da već imate bezbroj mogućnosti – od toga da će redovi u banci za vas postati prošlost (jer ćete gotovinu podizati na bankomatu) do toga da ćete i najmanje račune moći da plaćate karticom, bez prebiranja po džepovima dok sakupite tačan iznos.

Od trajekta, hotela, salona namještaja do obližnje prodavnice ili omiljenog kafića u kojem pijete kafu

Debitnu karticu možete koristiti svuda gdje postoje POS terminali, a ovakve transakcije ne izazivaju dodatne naknade. Dakle, plaćanje karticom samo podrazumijeva to da, umjesto da se hvatate za novčanik i prebrojavate novac, sredstva sa transakcionog računa trošite upotrebljavajući jednu karticu.

Izlazak u grad i plaćanje računa – mislimo na scene kada u mraku tražite tačan iznos ili čekate konobara za kusur. Ukoliko koristite karticu, dovoljno je da konobar donese POS terminal i iznos će biti plaćen u roku od nekoliko sekundi.

Debitnu karticu možete koristiti svuda gdje postoje POS terminali, a ovakve transakcije ne izazivaju dodatne naknade.

Prednost je svakako i to što beskontaktno plaćanje omogućava da vašom Mastercard ® debitnom karticom platite usluge ili robu jednostavnim prislanjanjem kartice na terminal, za svega nekoliko sekundi. Transakcija je sigurna i ne postoji mogućnost duplog zaduženja ukoliko se više od jednog puta kartica prisloni na terminal.

Sa druge strane, ukoliko trgujete novi namještaj ili bijelu tehniku za svoj dom, u većini salona ili prodavnica ćete biti iznenađeni ukoliko na kasi platite debitnom karticom. Pojedini prodajni objekti daju popuste na plaćanje karticom, a spisak tih objekata pronađite ovdje.

Korisnici Mastercard kartica često tokom godine imaju priliku da učestvuju u nagradnim igrama ili da ostvare dodatne popuste, a ovakve prilike im nude kako banke tako i sama kompanija Mastercard. Na primjer, ako do 31. 12. 2021. godine budete putovali na primorje i plaćali trajekt vožnju Kamenari–Lepetani na obje strane zaliva Mastercard karticom ili mobilnim novčanikom, možete iskoristiti umanjenje cijene za 50 centi za putnička i kombi vozila.

Svojom debitnom karticom možete plaćati sve – od najmanjih iznosa do velikih iznosa, ukoliko novac u gotovini ne volite da nosite sa sobom i predstavlja vam dodatnu brigu.

Dakle, svojom debitnom karticom možete plaćati sve – od najmanjih iznosa, ukoliko nijeste ljubitelj sitnog novca (jer minimum za transakciju ne postoji), do velikih iznosa, ukoliko novac u gotovini ne volite da nosite sa sobom i predstavlja vam dodatnu brigu. Jedina razlika jeste što će za račune iznad 40 EUR biti potrebno da unesete svoj PIN kod.

Kartica za plaćanje na prodajnim mjestima i onlajn

Ako je COVID-19 pandemija nešto ubrzala, onda je to digitalizacija i opcija u kojoj u većini omiljenih prodavnica možete kupovati i onlajn. Ipak, kupovina onlajn nije moguća bez platne kartice i većina korisnika se odlučuje da ima posebnu karticu uz pomoć koje će trgovati na ovaj način. Ukoliko imate bilo kakvu brigu jer svoje najosjetljivije podatke ostavljate onlajn – imajte na umu da je sigurnost kartica znatno povećana uvođenjem Mastercard ID Check usluge.

Ukoliko imate bilo kakvu brigu jer svoje najosjetljivije podatke ostavljate onlajn – imajte na umu da je sigurnost kartica znatno povećana uvođenjem Mastercard ID Check usluge. 

Ova usluga je besplatna i omogućava dvostruku verifikaciju, odnosno dvostruko potvrđivanje podataka. To u praksi znači da će vam nakon što ostavite podatke sa kartice na stranici za plaćanje, a gdje su podaci šifrirani i bezbjedni, biti dostavljena dodatna lozinka putem SMS-a, na broj telefona prijavljen u kontakt-podacima banke, a koju takođe treba unijeti na stranici za plaćanje. Ovako se povećava sigurnost trgovine i garantuje sigurnost vaših podataka i finansija.

Ako smo utvrdili da su onlajn transakcije sigurne, zašto i mjesečne račune ne biste plaćali onlajn?

Većina provajdera usluga koji vam svoje račune dostavljaju na mjesečnom nivou ima i opciju plaćanja onlajn. Dovoljno je da pretražite njihov sajt i vrlo lako ćete naći informacije o tome da li je plaćanje onlajn moguće i na kojoj internet adresi se vrši. Umjesto da vrijeme trošite na čekanje u redovima, možete ga iskoristiti mnogo produktivnije: za avanture sa djecom, kafu sa prijateljima, odlazak u bioskop ili pozorište (da, i kartu za novi film ili predstavu možete platiti debitnom karticom), a ako volite putovanja, hajde da odemo korak dalje. 🙂

Uz Erste Debit Mastercard karticu, koju dobijate besplatno uz Erste račun, podizanje gotovine bez naknade na bankomatima Erste i Steiermaerkische Sparkasse grupe moguće je širom Evrope (izuzetak su bankomati kompanije MultiCard u Srbiji). Pored toga, sa njom možete trgovati na svim prodajnim mjestima sa istaknutim Mastercard logom u zemlji i inostranstvu, i to bez naknade.

Na kraju, ako poželite gotovinu…

Sav novac koji imate na računu sada imate na samo jednoj kartici. Ukoliko poželite gotovinu, dovoljno je da posjetite jedan od Erste bankomata i podignete novac, bez provizije. Čekanje u redu u poslovnicama za vas će postati prošlost – samo pogledajte koliko je korišćenje bankomata jednostavno.

Ako Sveznalicu pitate šta je najbolje od svega u vezi sa debitnom karticom, reći će vam da aktivacijom usluge Erste info, poslije svake izvršene transakcije platnom karticom, u realnom vremenu dobijate informaciju o stanju na vašem računu na eMail, Viber i/ili putem SMS-a. Tako ne postoji opcija u kojoj u svakom trenutku nećete znati koliko novca imate na raspolaganju, te kakve su bile vaše transakcije u prethodnom periodu. Dodatna pogodnost je ta što, ukoliko zahtjev za otvaranje računa predate onlajn do 31. 12. 2021, ovaj servis možete koristiti bez naknade prva tri mjeseca (SMS i Viber).

Sa druge strane, ako više volite da pristup ličnim finansijama imate u svakom trenutku putem elektronskog bankarstva i tu, pored pregleda transakcija, obavljate i plaćanja, dobra vijest je da su prve tri mjesečne naknade za korišćenje mBanking i/ili NetBanking servisa besplatne za sve novougovorene pakete ugovorene do 31. 12. 2021. godine.

Sigurni smo da i sami vidite da su prednosti platnih kartica brojne i da njima možete plaćati brzo, lako i sigurno gotovo sve – „od igle do lokomotive“. Odnedavno vaše Erste Mastercard kartice možete povezati sa Apple uređajem i plaćati beskontaktno u prodajnim objektima i onlajn, a Apple Pay uslugu možete koristiti i na našim beskontaktnim bankomatima (onlajn plaćanje je moguće kod trgovaca koji su implementirali ovaj servis sa Apple Pay).

Mogućnosti su beskonačne, a na vama je da ih isprobate i da se pridružite grupi zadovoljnih korisnika platnih kartica.

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *