Spotify će potrošiti milijardu dolara za otkup sopstvenih akcija

Popularan muzički streaming servis Spotify, objavio je da će do 21. aprila 2026. godine uložiti milijardu dolara u kupovinu sopstvenih akcija. Ukupna vrijednost kompanije je trenutno procijenjena na 41.06 milijardi dolara, a vrijednost akcija je nakon ove objave skočila za 5.1 procenat.

Ovo nije usamljen slučaj. Mnoge kompanije koje su na berzi odlučuju se na ovakav korak. Apple, Alphabet i Microsoft imaju aktivne programe otkupa akcija i postalo je uobičajeno da velike kompanije odvajaju dio svog novca za njihov otkup, uglavnom od malih akcionara. Glavni razlog je što se ograničavanjem akcija u opticaju teoretski ostvaruje njihov postepeni rast, jer je najveći dio vlasništva u samoj korporaciji.

Što se Spotify-ja tiče, najveća vrijednost akcija u proteklih godinu dana bila je 387.44 dolara, ali je trenutno znatno niža – 215.84 dolara. U tom svijetlu ova odluka kompanije ima smisla, jer se nadaju da će to uticati na dugoročniji rast akcija, ali i profita. Naime, u prvoj polovini 2021. godine, Spotify je prijavio prihode u iznosu od 4.5 milijarde eura. Ipak, prvu polovinu godine ova kompanija je završila sa 3.1 milijardom eura u kešu. To ukazuje da izdvajanje milijarde dolara u nekoliko narednih godina neće mnogo uticati na količinu keša u kompaniji, pogotovo što količina keša raste iz godine u godinu.

Check Also

Telekom i zvanično ima najbržu i najveću mobilnu mrežu u Crnoj Gori

Osim što su 2022. godinu završili kao najveća mobilna mreža u Crnoj Gori, Crnogorski Telekom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.