Na rad u Crnu Goru došli i sezonci sa Tajlanda, Kube, Meksika

Dodajte komentar

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izdalo je, od 1. januara do 10. avgusta, 1.438 dozvola za sezonsko zapošljavanje, saopšteno je Pobjedi u tom resoru Vlade. Najviše dozvola dobili su državljani zemalja regiona, a zanimljivo je da ima sezonaca koji su na rad u Crnu Goru došli sa Tajlanda, Kube, Mauricijusa, Meksika i Nepala.

Najviše stranih sezonskih radnika u našu državu tradicionalno dolazi iz Srbije. Njih je do 10. avgusta ukupno bilo 844. Iz Bosne i Hercegovine došlo je 178 sezonaca, dok ih je nešto manje sa Kosova – 166. Kada je riječ o zemljama iz komšiluka, tu je još i 86 sezonaca iz Makedonije, 40 iz Albanije i samo četiri iz Hrvatske.

Državljanima Ukrajine izdato je 39 dozvola za sezonsko zapošljavanje, Turske 25, Rusije 16, Italije šest, Bjelorusije pet, a Gruzije četiri. Na radu u Crnoj Gori su tri sezonca iz

Kube i po dva iz Slovačke i Mađarske. Po jedan sezonac došao je iz Egipta, Francuske, Izraela, Kazahstana, Kine, Letonije, Mauricijusa, Meksika, Moldavije, Nepala, Poljske, Tajlanda, Češke i Španije.

– Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest mjeseci u periodu od jedne godine. Ako obavljanje sezonskih poslova to zahtijeva, dozvola se može produžiti dva mjeseca kod drugog ili istog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam mjeseci u periodu od jedne godine – pojasnili su u MUP-u.

Kada je riječ o domaćoj radnoj snazi, na sezonskim poslovima ove godine je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, upošljeno 6.425 crnogorskih građana.

U hotelijerstvu 60 odsto sezonaca

Najveća tražnja za sezoncima i dalje je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Prema podacima Zavoda, do 30. jula ove godine na poslovima u djelatnosti usluge smještaja i ishrane angažovana su bila 722 sezonska radnika iz inostranstva, odnosno 60 odsto.

U ostalim uslužnim djelatnostima zaposleno je bilo 370 sezonaca ili trećina stranaca kojima je izdata dozvola za sezonsko zapošljavanje.

– U djelatnosti saobraćaj i skladištenje zaposlena su 43 sezonska radnika iz inostranstva, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 30, dok je za djelatnost umjetnost, zabava i rekreacija izdato 18 dozvola za sezonsko zapošljavanje – rečeno je Pobjedi u Zavodu.

Uporedni podaci pokazuju da je ove godine broj sezonskih radnika iz inostranstva znatno porastao u odnosu na 2020. kada su, zbog pandemije korona virusa, ogromnu većinu sezonaca činili crnogorski građani. Brojke, ipak, još nijesu na nivou onih iz 2019. godine u kojoj je 3.124 stranaca bilo na sezonskom radu u Crnoj Gori.

– Ako posmatramo dozvole za sezonsko zapošljavanje stranaca, u ovoj godini izdato je 5,7 puta više dozvola u odnosu na isti period 2020. kada su izdate 182 dazvole. U odnosu na isti period 2019. godine, kada su izdate 3.124 dozvole, ove godine je izdato 60,9 odsto manje – precizirali su u Zavodu.

Montenegro Starsu fali 150 radnika

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars, u okviru koje posluju hoteli ,,Splendid“ i ,,Blu star“ Žarko Radulović Pobjedi je kazao da je ove godine imao najmanje sezonskih radnika od kada ih zapošljava.

– U julu i avgustu smo radili sa 150 radnika manje nego što nam je bilo potrebno. Da treba još jedan mjesec tako da radimo, ne bismo izdržali – navodi Radulović.

On kaže da je neadekvatna radna snaga glavni razlog zbog kojeg nije uspio da obezbijedi potreban broj radnika. To su, tvrdi Radulović, većinom mladi ljudi koje je neko ubijedio da ne treba da rade za platu nižu od 1.000 eura.

– Nema poslodavca koji ne bi volio da radnicima da tolike plate jer zamislite koliko bi on tek zaradio. Najniža plata u ,,Splendidu“ je 300 eura i imaju je čistači javnih površina. Sa prekovremenim i noćnim satima njihova plata izađe na

400 do 450 eura. Međutim, taj trošak za mene kao poslodavca je mnogo veći jer se na to dodaju porezi i doprinosi koje plaćam državi, plus 150 eura koje dajem radniku za smještaj i hranu – ukazao je Radulović.

Najveće plate, kako dodaje, imaju kuvari, pa tako glavni kuvar u ,,Splendidu“ u sezoni zarađuje 2.000 eura mjesečno.

Poslovi na Ćemovskom polju

U Plantažama, koje tradicionalno zapošljavaju veliki broj sezonskih radnika, trenutno su angažovana 624 izvršilaca. Od toga je 370 domaćih, dok je stranih radnika 254.

– U istom periodu prošle godine bio je 531 domaći sezonac, a stranih 162, dok je 2019. domaćih bilo oko 460, a stranaca 428. Nerezidenti dolaze uglavnom iz zemalja regije – Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije – ukazali su u toj državnoj kompaniji.

Sezonska radna snaga u Plantažama se prioritetno angažuje na poslovima u vinogradarsko-voćarkoj proizvodnji. Pod tim se, kako je objašnjeno našem listu u kompaniji, podrazumijevaju različite vrste zaduženja na Ćemovskom polju – od rezidbe, preko lačenja, proturanja lastara, zakidanja, zelenih operacija do berbe.

Na pitanje koliko su plaćeni sezonski radnici, u Plantažama nijesu precizno odgovorili, navodeći da se obračun i isplata zarada vrše po osnovu radnog učinka.

– Teško je odrediti prosjek dnevne zarade, ali, primjera radi, berači grožđa i breskve dnevno mogu da zarade od 20 do 25 eura – zaključili su u Plantažama.

Za najveći vinogradarski posao u Evropi treba 500 sezonaca

Plantažama tek sada tokom berbe vinskog grožđa predstoji najveća potreba za sezonskim radnicima. Oni će u narednim danima morati da oberu najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi.

– Oko 500 sezonskih radnika potrebno je da bi se odradio najveći vinogradarski posao Evrope – kazali su u Plantažama.

Potrebu za sezonskim radnicima Plantaže oglašavaju preko državnog Zavoda za zapošljavanje, kod kojeg je u toku sezone nalog za posredovanje u zapošljavanju sezonskih radnika Plantaža stalno otvoren.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *