Mojkovačka “Tara aerospace” od prodaje oružja zaradila 2,3 miliona za šest mjeseci

Dodajte komentar

Kompanija “Tara aerospace”, u okviru koje posluje istoimena fabrika oružja u Mojkovcu, tokom prvih šest mjeseci ove godine prihodovala je oko 2,34 miliona eura od prodaje oružja. To se može vidjeti u bilansu uspjeha te kompanije, koji je dostavljen Montenegroberzi. U prvih šest mjeseci prošle godine prihod od prodaje bio je za oko 61.000 eura veći u odnosu na isti period ove godine. Međutim, to se nije negativno odrazilo na krajnji poslovni rezultat, s obzirom da su poslovni rashodi smanjeni u ovoj godini, sa 2,1 milion eura koliko su iznosili u prvih šest mjeseci 2020. godine na 1,8 miliona u prvih šest mjeseci ove godine. Kompanija je ostvarila pozitivan neto rezultat u iznosu od 473.119 eura, što predstavlja uvećanje u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, kada je neto rezultat iznosio 189.461 euro.

Prema zvaničnim podacima Crnogorske depozitarne agencije (CDA), Vlada Crne Gore u kompaniji “Tara aerospace” ima 12,58 odsto akcija. “BT Internešenal LTD” vodi se kao vlasnik 34,89 odsto akcijskog kapitala, dok je u vlasništvu austrijske firme “ZETA Beteiligungs GmbH” 25,45 odsto vlasničkih akcija. Vlada Crne Gore je 2014. godine omogućila da kontroverzni trgovac oružjem iz Švajcarske Hajnrih Tomet preko povezanih kompanija postane većinski vlasnik mojkovačke vojne fabrike “Tara”. Tometove kompanije su postale većinski vlasnici fabrike, jer je prethodno ukinuta ranija zabrana da stranci budu vlasnici više od 49 odsto akcija u kompanijama za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme.

“Dan” je u julu 2019. godine objavio da Izvještaj o reviziji poslovanja fabrike oružja “Tara” za 2018. godinu sadrži nikad manje podataka. U njemu nije navedeno ko su kupci u zemlji i inostranstvu te mojkovačke kompanije, ali ni podaci o zajmovima prema povezanim licima i druge važne novčane transakcije. Radi se o revizorskom izvještaju koji su sačinili revizori kolašinskog društva za reviziju “Racio Mont”. Interesantno je da su isti revizori u ranijim godinama uredno objavljivali podatke, koji se sada kriju od javnosti. Na novinarsko pitanje iz revizorske kuće su 2019. godine odgovorili da su ugovorom i zakonom obavezani da nemaju pravo da daju informacije novinarima, bez posebnog odobrenja društva koje je subjekt revizije.

– Izvještaj revizora je samo prvi dio, dok ostalo radi preduzeće, s obzirom na to da je promijenjeno stanje, odnosno preduzeće je sada dužno da navede napomene. Po novom zakonu sve to više ne radimo mi, nego radi preduzeće. Naše je da ocijenimo da li su finansijski izvještaji preduzeća validni. Van toga više ne može ništa da se kaže – saopšteno je novinaru “Dana” iz društva za reviziju “Racio Mont” u julu prošle godine. Ranije, Poreska uprava, a sada Uprava prihoda i carina Crne Gore, evidentirala je i postojanje Izvještaja o raviziji poslovanja fabrike oružja “Tara” za 2019. godinu, koji takođe ne posjeduje podatke ko su kupci u zemlji i inostranstvu te mojkovačke kompanije, ali ni podaci o zajmovima prema povezanim licima i druge važne novčane transakcije.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *