Evropa će odobriti crnogorske kovid pasoše

Dodajte komentar

Crna Gora radi sa evropskim institucijama na priključivanju mehanizmu Evropske unije koji u suštini omogućava vlasnicima digitalnog kovid sertifikata (Digital COVID Certificate) da se slobodnije kreću u vrijeme pandemije koronavirusa, potvrđeno je “Vijestima” iz Evropske komisije i iz Vlade.

Prema riječima glavne pregovaračice sa Briselom Zorke Kordić, Ministarstvo zdravlja predano radi na obezbjeđivanju svih preduslova kako bi Crna Gora u narednim mjesecima pristupila ovom mehanizmu.

”Posvećeno radimo na ispunjavanju svih tehničkih zahtjeva koji stoje na putu potpune integracije u ovaj mehanizam EU. Ovo će ujedno biti konkretan primjer rane integracije Crne Gore u mehanizme EU prije samog članstva, čemu težimo u svim našim javnim politikama”, kazala je Kordić “Vijestima”.

Digitalni sertifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba ili preležala koronavirus, ili da je vakcinisana ili da ima negativan test. On je validan u svim zemljama članicama EU.

Nosilac digitalnog sertifikata EU na putovanju bi u principu trebalo da bude izuzet od ograničenja slobodnog kretanja – države članice trebalo bi da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja putovanja nosiocima sertifikata, osim ako su neophodne i proporcionalne radi zaštite javnog zdravlja.

Glavna pregovaračica ističe da je pristupanje od suštinskog značaja za Crnu Goru kao ključni mehanizam za sve ekonomije zemalja članica i kandidata za članstvo okrenutih ka turizmu.

”I pruža mogućnost obezbjeđivanja uslova neophodnih za nesmetan dolazak turista i postizanja balansa između ekonomskog napretka i potrebe za zaštitom zdravlja građana”, kazala je Kordićeva, napominjući da je to pristupanje neophodno usaglastiti sa pravnim regulativama i da će to diktirati tempo ispunjenja preostalih tehničkih zahtjeva.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *