Lipovina Božović: Stvoren temelj da razmišljamo o povećanju plata i socijalnih davanja

Dodajte komentar

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomksog razvoja Milena Lipovina Božović saopštila je danas da od početka godine, koja suštinski nije manje pandemijska od prethodne, Vlada Crne Gore i MER intenzivno sprovode brojne aktivnosti i mjere podrške turističkoj privredi i građanima. Prema njenim riječima podrška je rezultirala očuvanjem biznisa, očuvanjem turističke supstance, a sve je bilo uvertira da se na odgovoran način pripremi turistička sezona i stvori ambijent za njenu uspješnu realizaciju. Lipovina Božović uvjerava da su stvorili temelj koji će omogućiti da razmišljaju o povećanju plata, dodatnim socijalnim izdvajanjima, da uvedu određene poreske olakšice, obezbijede veći kvalitet javnih usluga, a samim tim i bolje zdravstvene servise…

“U uslovima u kojima struktura privrede Crne Gore u ogromnoj mjeri zavisi od turizma, Vlada Crne Gore je prepoznala turizam kao osnovni stub oporavka ekonomije i u tom smislu su bili svi naši napori – dakle, da uz ultimativno očuvanje zdravlja građana i odgovran pristup sačuvamo i crnogorski turistički proizvod”, kazala je ona na današnjoj konferenciji za novinare.

Lipovina Božović je naglasila da je prema podacima NTO, na dan 13. avgusta u Crnoj Gori boravilo 191.768 turista (preko osam puta više nego u istom periodu prošle godine, a na nivou od 87 odsto iz 2019. godine).

“Promet na graničnim prelazima u julu 2021. godine (2.765.273) veći je nego promet za svih 12 mjeseci 2020. godine, a na nivou od 82,5 odsto u odnosu na 2019. U julu i za prvih 17 dana avgusta, u Crnu Goru je ušlo preko million stranih turista. Prihodi od turizma iznad očekivanja i projekcija na kojima se oslanja budžet”, tvrdi ona.

Lipovina Božović je dalje navela da u periodu koji predstavlja početak ljetnje turističke sezone, svjedočimo da su prihodi budžeta ostvareni u junu veći i u odnosu na jun 2019. godine i to za 10,8 odsto odnosno 15,6 miliona eura.

“Prihodi od PDV-a u junu mjesecu ostvareni su na nivou od 60,3 miliona eura što je za 41,9 odsto veće u odnosu na jun prethodne godine. Istovremeno prihodi po ovom osnovu veći su u odnosu na jun 2019. godine za 14,2 odsto. Ostvareni nivo naplate PDV-a u junu, nije ostvaren ni u jednom mjesecu prethodne godine, prvenstveno usljed sprovođenja mjera ograničavanja ekonomske aktivosti i zatvaranja državnih granica za strane turiste. Prvi put od septembra 2019. godine u junu kao mjesecu je zabilježen suficit budžeta – tri miliona, a kada poredimo s istim mjesecom (junom) prethodnih godina, prvi put od juna 2016. godine imamo suficit, što govori u prilog dobrom punjenju državne kase ali i odgovornom upravljanju troškovima. Preliminarni podaci MFSS ukazuju da je pozitivan trend kada su u pitanju fiskalni parametri nastavljen i u julu, tako da ce i julu biti zabiljezen suficit oko 43 miliona eura. Prihodi budžeta po osnovu PDV-a u julu tekuće godine iznosili su 66,3 miliona eura i veći su u odnosu na jul 2020. godine za 22,9 miiona eura ili 52,7 odsto, dok su u odnosu na planirane veći za 3,6 miliona eura ili 5,7 odsto, prevashodno kao rezultat ostvarenog turističkog prometa u dosadašnjem dijelu ljetnje turističke sezone. Takođe, naplata ove kategorije je na nivou od 92,5 odsto naplate ostvarene u julu 2019. godine, koja je bila rekordna po ostvarenom turističkom prometu”, kazala je Lipovina Božović.

Ona navodi da smo stvorili temelj koji će nam omogućiti da razmišljamo o povećanju plata, dodatnim socijalnim izdvajanjima, da uvedemo određene poreske olakšice, obezbijedimo veći kvalitet javnih usluga, a samim tim i bolje zdravstvene servise itd.

“Dakle, bez balansa između zdravlja i ekonomije nema ni zdravlja ni ekonomije. Ono što je sigurno, a čega smo vjerujem svi svjesni, to je da Crna Gora nije mogla sebi da dozvoli još jednu katastrofalnu turističku sezonu. Ne bismo preživjeli još jedno zatvaranje, a i ovo smo preživjeli zahvaljujući uslovima koje je ova Vlada stvorila time što je obezbjedila izdašne pakete podrške privredi, posebno turističkoj privredi, čime smo očuvali privrednu supstancu. Ono što posebno želim da naglasim jeste da je odgovornost prije svega na pojedincima i da će dalji razvoj situacije u Crnoj Gori zavisiti najviše od toga”, zaključila je Lipovina Božović.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *