Amazon planira otvaranje više tržnih centara

Dodajte komentar

Amazon planira da otvori više tržnih centara sličnih robnim kućama, prenose američke novine The Wall Street Journal.

Ovim potezom želi da poveća svoju autentičnost u američkoj fizičkoj maloprodaji.

U trgovinama će se prodavati proizvodi za domaćinstvo, elektronika i odjeća te će predstavljati vlastiti Amazonov brend, izvijestile su novine, dodajući da će se neke od prvih trgovina otvoriti u državama Kalifornija i Ohio.

Taj potez proizlazi iz Amazonove kupovine američkog lanca supermarketa Whole Foods Market 2017. godine za 13,7 milijardi dolara, što je značajno povećalo prisutnost internet diva u fizičkoj maloprodaji.

Trgovine će biti veličine oko 2800 kvadratnih metara i time znatno manje od tradicionalnih trgovačkih centara, ali veće od većine fizičkih trgovina u Amazonovoj mreži, koja uključuje knjižare i manje trgovine, navodi AFP.

Analitičari su istakli niz strateških razloga za veći Amazonov ulazak u fizičku maloprodaju, uključujući želju za povećanjem prodaje odjeće, namještaja i drugih proizvodnih linija. Itovremeno, ovaj potez vide kao priznanje da je budućnost maloprodaje višekanalna, a ne prvenstveno online.

Amazonov potez u početku će biti eksperimentalan, ali mogao bi biti loša vijest za tradicionalne robne kuće, procijenio je analitičar Neil Saunders.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *