Amazon planira otvaranje više tržnih centara

Amazon planira da otvori više tržnih centara sličnih robnim kućama, prenose američke novine The Wall Street Journal.

Ovim potezom želi da poveća svoju autentičnost u američkoj fizičkoj maloprodaji.

U trgovinama će se prodavati proizvodi za domaćinstvo, elektronika i odjeća te će predstavljati vlastiti Amazonov brend, izvijestile su novine, dodajući da će se neke od prvih trgovina otvoriti u državama Kalifornija i Ohio.

Taj potez proizlazi iz Amazonove kupovine američkog lanca supermarketa Whole Foods Market 2017. godine za 13,7 milijardi dolara, što je značajno povećalo prisutnost internet diva u fizičkoj maloprodaji.

Trgovine će biti veličine oko 2800 kvadratnih metara i time znatno manje od tradicionalnih trgovačkih centara, ali veće od većine fizičkih trgovina u Amazonovoj mreži, koja uključuje knjižare i manje trgovine, navodi AFP.

Analitičari su istakli niz strateških razloga za veći Amazonov ulazak u fizičku maloprodaju, uključujući želju za povećanjem prodaje odjeće, namještaja i drugih proizvodnih linija. Itovremeno, ovaj potez vide kao priznanje da je budućnost maloprodaje višekanalna, a ne prvenstveno online.

Amazonov potez u početku će biti eksperimentalan, ali mogao bi biti loša vijest za tradicionalne robne kuće, procijenio je analitičar Neil Saunders.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.