Spasavanje klime diže cijenu avio-karata

Dodajte komentar

Zbog dostizanja ciljeva za spasavanje klime, avionsko gorivo, pa samim tim i cijene avionskih karata, će u EU u narednom periodu značajno poskupjeti.

U nedavno usvojenom paketu za zaštitu klime značajno mjesto zauzima avijacija, a paket predviđa ne samo trgovinu emisijama, već i postepeno poskupljivanje karata kako bi se na tržište mogla izbaciti sintetička goriva, koja su sada znatno skuplja od klasičnog kerozina.

U Evropskoj komisiji za “Nezavisne novine” kažu da će do 2030. godine najmanje pet odsto avionskog goriva morati imati ekološki prihvatljive karakteristike. Kako bi ostvarila ovaj cilj, Evropska komisija će podržati inovacije i razvoj, ali i konkurentnost ovih alternativnih goriva u budućnosti.

“Sintetička goriva imaju potencijal da smanje emisije za čak 85 odsto u poređenju s klasičnim avionskim gorivom. Ako ovo gorivo bude proizvedeno pomoću obnovljivih izvora energije i karbona koji bi se isisavao direktno iz vazduha, moguće je smanjiti emisije za sto odsto”, pojasnili su nam oni. To, primjera radi, znači da bi sav karbon koji bi bio ispušten u atmosferu bio kompenziran karbonom koji je korišten za proizvodnju.

Međutim, kako kažu u Evropskoj komisiji, i dalje nije realno očekivati da bi do 2030. godine, do kada je potrebno doseći cilj od pet odsto učešća ekološki prihvatljivih goriva, ova sintetička goriva mogla u većim količinama biti plasirana na tržište.

Čak i kada bi ova goriva bila spremna za tržište, očekuje se, kako kažu u EU, da njihova cijena bude tri do pet evra po litri, što je značajno više od trenutne komercijalne cijene.

Osim toga, kako pišu njemački mediji, problem predstavlja vanevropska konkurencija, a predstavnici avio-kompanija poput “Lufthanse” i “Air Francea” su upozorili Komisiju da bi preveliki teret na evropske kompanije mogao pospješiti nelojalnu konkurenciju vanevropskih kompanija koje lete ka Evropi. Osim toga, kako ističu, već je počelo prebacivanje velikih aerodromskih čvorišta u Tursku i u zemlje Zaliva, koje nude jeftinije karte i povoljnije uslove.

Evropska komisija planira ovaj problem riješiti obavezivanjem neevropskih kompanija da nakon slijetanja na evropske aerodrome moraju kupiti određenu količinu održivih goriva, kako bi se omogućila ravnomjerna raspodjela tereta sprečavanja klimatskih promjena.

Osim toga, evropski lobi avio-kompanija zahtijeva da se stane na kraj cijenama od 9,99 evra za povratnu kartu na egzotične evropske destinacije. Za postizanje ovog cilja, kako smatraju oni, nije potrebno uvoditi nove ekološke poreze, nego usvojiti antidamping zakone, odnosno utvrditi da avio-kompanije ne smiju prodavati karte po cijenama nižim od osnovnih izdataka kojima se te karte opterećuju.

Izvor: Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *