Kakva je budućnost ekonomije Avganistana?

Dodajte komentar

Militantna islamistička organizacija talibana zauzela je za vikend čitavu teritoriju Avganistana, a pitanja šta će biti sa ekonomijom ove zemlje svakako nisu na prvom mjestu, ali će se neminovno postavljati.

Ekonomiju Avganistana “oblikuju krhkost i zavisnost od pomoći”, a ekonomski izgledi za to sada se čine još nesigurnijim. To je zabrinjavajuća analiza koju je Svjetska banka iznijela nekoliko mjeseci prije preuzimanja talibana.

Avganistan ima značajne mineralne resurse, ali je politička situacija omela njihovu eksploataciju, piše BBC.

Zavisnost od pomoći je jasna – u 2019. podaci Svjetske banke pokazuju da je razvojna pomoć ekvivalentna 22 posto bruto nacionalnog dohotka.

To je visoka cifra, ali daleko je od 49 posto koliko je bilo 10 godina ranije. Sada su ti tokovi pomoći pod oblakom duboke neizvijesnosti.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je prošle sedmice da ta zemlja “neće dati ni centa ako talibani preuzmu zemlju i uvedu šerijatski zakon”. Ostali donatori pomoći će sigurno pomno pratiti razvoj događaja.

Teškoće sa korupcijom

Krhkost na koju se poziva Svjetska banka odnose se osim na bezbjednost i na ozbiljne probleme sa korupcijom, a problem su i veoma slabe investicije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u posljednje dvije godine nije bilo najava novih “greenfield” investicija, koje podrazumijevaju strano preduzeće koje je otpočelo operaciju od nule. Od 2014. bilo ih je ukupno četiri.

Svjetska banka opisuje privatni sektor Avganistana kao nedovoljno razvijen.

Zaposlenost je koncentrisana u poljoprivredi niske produktivnosti: 60 posto domaćinstava ostvaruje određeni prihod od poljoprivrede, prenosi BIZlife.

Zemlja takođe ima problema sa ilegalnim aktivnostima u rudarstvu, proizvodnji opijuma i sličnim aktivnostima, poput šverca. Trgovina drogom bila je važan izvor prihoda za talibane.

Mineralno bogatstvo

Sve u svemu, Avganistanska ekonomija je porasla od 2001. Prosječan godišnji rast bio je veći od 9 posto u 10 godina od 2003.godine, a nakon toga je usporio i pao na prosečnu stopu od 2,5 posto između 2015. i 2020. godine

Postoji nekoliko vrsta minerala dostupnih u značajnim količinama, uključujući bakar, kobalt, ugalj i rudu gvožđa. Tu su i nafta i gas i drago kamenje.

Jedan sa posebno upečatljivim potencijalom je litijum, metal koji se koristi u baterijama za mobilne uređaje i električne automobile.

Što se tiče mineralnog bogatstva, bilo je nagovještaja da Kina želi da se uključi ali ključno pitanje za sve potencijalne investitore – iz Kine ili bilo gde drugdje – bit će pitanje da li će talibani biti sposobniji od prethodne Avganistanske vlade da stvore odgovarajuće okruženje.

Drugi faktor koji će vjerovatno utjecati na ekonomiju je zaposlenost žena, prenosi BBC.

U bliskoj budućnosti postoji i velika neizvijesnost u pogledu finansijske stabilnosti. Mnogo ljudi pokušava da podigne svoj novac iz banaka.

Avganistanska islamska štampa sa sjedištem u Pakistanu izvijestila je da je portparol talibana garantovao vlasnicima banaka, mjenjačima novca, trgovcima i vlasnicima trgovina da će njihovi životi i imovina biti zaštićeni.

Ali i klijentima je potrebno da osjete da je njihov novac siguran, a to se neće dogoditi brzo, prenosi BIZlife.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *