Spajić, Foto: Gov.me

Dokumentacija o hedžingu biće objavljena kad se prevaziđu ograničenja u ugovorima

Ministarstvo finansija objaviće kompletnu dokumentaciju o hedžing aranžmanu kredita za auto-put, ali postoje ograničenja u ugovorima, koja u razgovorima sa bankama pokušavamo da prevaziđemo, rečeno je Pobjedi u resoru Milojka Spajića.

Oni su kazali da su detalji ovog aranžmana već objavljeni, kao i dodatno objašnjeni u Skupštini u odgovorima ministra na poslanička pitanja.

– Dokumentacija će potvrditi sve već objavljene detalje, kao i to da je ovo aranžman uspješan za državu – naveli su u Ministarstvu.

Postupak kojim se država zaštitila od valutnog rizika kredita za auto-put je, kako ističu, sproveden u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima.

– Odredbe ISDA ugovora definisane su tokom pregovora sa svakom od banaka pojedinačno i sadrže klauzule povjerljivosti, koje se odnose na sam ISDA ugovor, kao i na svaku pojedinačnu transakciju koja proizilazi iz ISDA ugovora. Narušavanje klauzula o povjerljivosti predstavlja visok reputacioni rizik za Crnu Goru, u odnosu na buduće aranžmane države. Iz navedenog razloga dokumentacija je označena stepenom tajnosti interno u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka – pojasnili su u Ministarstvu.

Pristup ovim podacima, shodno zakonu, imaju predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, članovi skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost i za antikorupciju, kao i pravosudni organi.

Hedžing aranžmanom, kako su ranije saopštili iz Ministarstva, smanjena je kamata za kredit Exim banke sa dva odsto dolarskog na 0,88 odsto u eurima. Aranžman je sklopljen sa četiri banke – američkim Merrill Lynch International i Goldman International, njemačkom Deutsche Bank i francuskom Societe Generale.

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.