Čolović prošao u bord Prve banke, Medojeviću traže biografiju

Dodajte komentar

Elektroprivreda će imati jednog sigurnog predstavnika u Odboru direktora Prve banke – to je Velizar Čolović dugogodišnji privrednik iz Nikšića, kojem je Centralna banka izdala saglasnost, dok kandidatura Nebojše Medojevića još zvanično nije proslijeđena u CBCG jer se čekaju podaci iz njegove radne biografije i uvjerenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Prema propisima CBCG, kandidat mora da ima ispunjen jedan od tri uslova – najmanje tri godine rada na rukovodećim mjestima u bankarstvu, četiri godine u finansijskim institucijama ili pet godina u privredi.

Čolović je, prema biografiji koju je odobrila CBCG, na rukovodećim mjestima u privredi već 35 godina, odnosno od 1986. godine kada je, nakon pet godina rada kao referent, postao rukovodilac odjeljenja za devizno poslovanje i kratkoročno kreditiranje u Željezari Nikšić, što je radio naredne četiri godine. Bio je direktor nikšićkog Metalca od 1990. do 1995. godine, a zatim bez prekida direktor u četiri privatne firme, sve do sada.

EPCG ima 24 odsto akcija Prve banke, i pravo da predloži dva od pet članova odbora direktora. Naknadno su kandidovali Medojevića na svoje drugo mjesto, nakon što je CBCG zbog neispunjavanja uslova odbila kandidaturu Janka Milatovića. Medojević nema u svojoj biografiji podatke da je nekada radio na rukovodećim mjestima u bankarstvu ili privredi, takođe, protiv njega je u toku sudski postupak po krivičnoj prijavi tužilaštva zbog navodnog pranja novca.

Procedura za izbor članova odbora direktora neke banke je da akcionari koji imaju najmanje pet odsto akcija administraciji banke šalju kandidature a ona ih prosljeđuje CBCG na saglasnost. Skupština akcionara Prve banke na kojoj treba da bude izabran novi odbor je zakazana za 26. avgust. Većinu u odboru direktora EPCG čine predstavnici partija nove vlasti, koje su ranije Prvu banku nazivale režimskom.

”EPCG, kao kvalifikovani akcionar je 17.08.2021. godine dostavila Prvoj banci odluku o kandidaturi Nebojše Medojevića, dipl. ing. elektrotehnike za člana Odbora direktora Prve banke, nakon čega je Prva banka, istog dana, zatražila od EPCG da što prije dostavi podatke i dokumentaciju o ispunjenosti uslova u skladu sa Zakonom o bankama i podzakonskim aktima CBCG. Nakon što dobije potrebnu dokumentaciju (ispunjen upitnik – propisani obrazac, izjava o prihvatanju kandidature, uvjerenje da li se vodi krivični postupak protiv kandidata itd.), Prva banka će pokrenuti proceduru kod CBCG o ispunjenosti uslova predloženog kandidata za člana Odbora direktora banke”, saopštili su “Vijestima” iz Prve banke.

Iz CBCG su “Vijestima” kazali da će o Medojevićevoj kandidaturi odlučivati kada “prime predmetni akt sa priloženom dokumentacijom”. Iz ove institucije su naveli da su na osnovu zakonom definisanih uslova 11. avgusta izdali odobrenje za izbor Čolovića, a odbili Milatovića.

”Kandidat koji je dobio odobrenje, nakon imenovanja od strane Skupštine akcionara, ubuduće će na sjednicama Odbora direktora banke na legitiman način imati mogućnost da zastupa pravne i ekonomske interese akcionara EPCG, koji ga je predložio na navedenu funkciju”, naveli su iz CBCG.

Preostala tri člana Odbora direktora biće kandidati Aca Đukanovića i njegovih povezanih firmi, koje i imaju većinu u Skupštini akcionara.

Mogu li drugi akcionari preuzeti mjesto EPCG?

Na pitanje da li je Statutom Prve banke predviđeno šta se dešava ukoliko i novi kandidat (Medojević, nakon Milatovića) ne dobije saglasnost CBCG, da li se skupština akcionara ponovo odlaže ili drugi akcionari mogu predati kandidature za to mjesto.

”Prema odredbama Statuta Prve banke Skupština akcionara se može odložiti ne više od 30 dana nakon datuma određenog za prvobitnu sjednicu, te kako je Skupština akcionara prethodno bila sazvana za 27. 07. 2021. godine, zbog navedenog ograničenja, ne može se ponovo odložiti, ali se može sazvati nova”, naveli su iz Prve banke.

Oni objašnjavaju da pravo predlaganja članova odbora direktora imaju akcionari sa najmanje pet odsto akcija, kao i da oni treba da vode računa da li njihov kandidat ispunjava uslove kako bi mogao biti izabran na skupštini akcionara.

Iz Centralne banke su “Vijestima” saopštili da ne postoje zakonska ograničenje u broju kandidatura koje akcionari mogu predati preko banke, a da su oni obavezni da o svakoj odlučuju u zakonski propisanom roku.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *