Azijske berze u minusu nakon Fedovog zapisnika

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene dionica pale, a dolar ojačao, jer je zapisnik s posljednje Fedove sjednice povećao izglede za smanjenjem monetarnih podsticaja u SAD-u još ove godine.

MSCI indeks azijskih berzi oko 6,30 sati bio je u minusu 0,63 posto te je nadomak najnižih ovogodišnjih nivoa. IStovremeno, japanski Nikkei spustio se 0,37 posto, kineske blue-chip dionice bile su u prosjeku u minusu 0,21 posto, a australijske 0,54 posto.

Glavni pokretači korekcije cijena dionica na azijskim tržištima ove nedjelje bili su slabiji od očekivanja kineski pokazatelji, koji su podstakli većinu analitičara da revidiraju naniže svoje procjene rasta, potom situacija u Avganistanu i sada zapisnik s Fedove sjednice održane krajem jula.

Taj zapisnik, objavljen u srijedu, pokazao je da je američka ekonomija dostigla cilj inflacije te da je blizu ispunjavanja kriterijuma zaposlenosti. Takođe, pokazao je da još postoje različita mišljenja unutra Feda treba li ove godine smanjiti otkup obveznica ili od iduće.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *