7 stvari koje treba da radite ako cijeli dan sjedite na poslu

Redovno hodanje može da pomogne u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. Šetnja vam nudi blagodeti za fizičko zdravlje, a istovremeno poboljšava vaše emocionalno blagostanje.

Duže vrineme snedjenja moglo bi da prouzrokuje različite negativne zdravstvene ishode, uključujući rak, bolesti srca… Nedavno je studija objavljena u časopisu “Sport Sciences for Health” otkrila da bi duže sjedenje moglo da ima negativne učinke na mentalno zdravlje.

Zaključak je da stalno sjedenje za stolom ili na kauču utiče na ljudsko tijelo.

Ovi savjeti i trikovi pomoći će vam da tokom dana ili radnog vremena protegnete malo noge i dignete se sa stolice.

1. Nakon svakog obroka prošetajte 10 minuta

Krećite se posle jela. Ova praksa održava nivo šećera u krvi stabilnom, što će vam pomoći da održite hormone u ravnoteži. Podržava metabolizam i pomaže u probavi. Redovno hodanje može da pomogne u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. Šetnja vam nudi blagodeti za fizičko zdravlje, a istovremeno poboljšava emocionalno blagostanje.

2. Istegnite se 5 minuta stojeći

Ako satima dugo sjedite, ustanite i istegnite. To će vam pomoći da se riješite stresa, da se malo protegnete i budete fleksibilni.

3. Zaplešite

Neka vas ples odmori i pusti. Ples uz jednu od vaših omiljenih melodija ne samo da vas pokreće, već ima i nevjerovatna svojstva koja podižu raspoloženje. Od plesanja imate fizičke i psihičke koristi.

4. Očistite svoj prostor

Odvojite nekoliko minuta u danu za čišćenje okoline. Ne samo da ćete se pokrenuti, već i studije pokazuju da čisti prostor može da pomogne u podizanju energije i može da razbistri um.

5. Postavite podsjetnike ili alarme

Znate li koliko dugo zapravo sjedite? Tako je lako zaokupiti se poslom ili gledati svoju omiljenu seriju, a da ni sami ne shvatite da sjedite satima. Poruka upozorenja, alarm koji vibrira ili zvučni signal vjerovatno će privući vašu pažnju, pa ćete shvatiti da bi bilo dobro da se ustanete.

6. Pokušajte da stojite dok radite

Ako radite na poslu koji zahtijeva da cineli dan sjedite za računarom, razmislite o tome da uzmete profesionalni, dizajnirani sto za sjedjenje i stajanje. Ako ne možete da priuštite nešto bolje, onda probajte s vremena na vrijeme da se podignite i postaviti možda laptop na šank ili nešto slično. Bilo bi dobro kada biste mogli da uložite u barbolju stolicu.

Ustanite tokom svakog telefonskog poziva.

Ustanite svaki put kad bi trebalo da pošaljete poruku na mobilnom.

Ako ste u kancelariji, ustanite kad vam neko dođe do stola.

Ako radite od kuće, svaki sat vremena odvojite pet minuta da ustanete i prošetate.

7. Gdje inače sjedite probajte da stojite

U javnom prevozu, tokom druženja, pisanja teksta ili upućivanja poziva – ustanite i prošetajte kad god možete, piše Mind Body Green.

Check Also

U Crnoj Gori posluje 6.000 turskih kompanija

Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.