Sunovrat nacionalne valute Avganistana, šef centralne banke pobjegao

Avganistanska nacionalna valuta, avgani, nastavila je danas silovit pad započet nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Avgani je pao danas za 1,7 posto na 83,50 američkih dolara, što je četvrti uzastopni dan pada, prema podacima njujorške agencije “Blumberg”.

Šef centralne banke Avganistana Ajmal Ahmadi pobjegao je iz zemlje.

Ahmadi je na Tviteru objavio niz poruka, prema kojima je centralna banka obaviještena da više neće biti snabdijevana dolarima, što je umanjilo sposobnost monetarnog regulatora da pruža podršku nacionalnoj valuti i doprinijelo širenju panike u cijeloj zemlji.

“Kurs valute je sa stabilnih 81 dolara za avgani skočio na skoro 100, da bi se potom vratio 86 dolara. U subotu sam održao sastanke kako bih umirio banke i mjenjačnice”, napisao je on.

Politička previranja koja su tokom vikenda zahvatila Avganistan proširila su se i na tržište kapitala u susjednom Pakistanu, gdje je vrijednost državnih obveznica denominovanih u dolarima, koje dospijevaju 2031. godine, pala u ponedjeljak za 1,8 centi, najviše od marta ove godine kada je formirana njihova cijena, prenosi Raša tudej.

Prema medijskim izvještajima, pakistanske dolarske obveznice su juče pretrpjele najveće gubitke u Aziji.

Talibanske snage su ušle u Kabul 15. avgusta nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden saopštio da će sve američke trupe napustiti zemlju do 11. septembra, na 20. godišnjicu od terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku.

Zauzimanju avganistanske prestonice prethodile su dugogodišnje tenzije i napadi talibana, koji se u Rusiji nalaze na listi zabranjenih terorističkih organizacija, dodaje RT.

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.