Delta soj koronavirusa potvrđen u Crnoj Gori: Lakše se prenosi, otporniji je na vakcine…

U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta soja koronavirusa, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Iz IJZCG je saopšteno da su u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pratili situaciju kada je riječ o delta soju SARS-CoV-2 i uz postojeću strategiju definisali niz ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti za kritične varijante SARS-CoV-2, u skladu sa SZO preporukama u slučaju povećane transmisije ovog virusa u državama širom Evrope.

“U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta (B.1.617.2) soja SARS-CoV-2. Nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta “Robert Koh” iz Berlina, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZCG za sprovođenje sekvenciranja genoma, preliminarno je utvrđeno postojanje delta soja koronavirusa. Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC – Europenan Centre for Diseases Prevention and Control) kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru “Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena””, istakli su iz IJZCG.

Iz te ustanove su rekli da su očekivali detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i da su upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva.

“Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi”, piše u saopštenju IJZCG.

Saopštili su i da se delta soj se prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu mjesecu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90% oboljelih bilo zaraženo ovim sojem. Kada je riječ o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Republici Hrvatskoj 28. juna, zatim u Sjevernoj Makedoniji, potom na Kosovu 29. juna i nakon toga u Bosni i Hercegovini i u Srbiji 1. jula. 2021. godine.

“Razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa, jeste u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi. Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba. Ono što je takođe važno naglasiti, jeste, da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve. Podsjećajmo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera jer samo tako možemo zaštititi sebe i druge, piše u saopštenju IJZCG.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

PKCG pokrenula kampanju “Snaga je u nama”

Privredna komora Crne Gore (PKCG) pokrenula je kampanju pod sloganom “Snaga je u nama“, usmjerenu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.