Cijena gasa u Evropi poletjela u nebo

Dodajte komentar

Cijena prirodnog gasa u Evropi skočila je danas za 7,7 odsto, na preko 570 dolara na 1.000 kubnih metara u odnosu na nivo na jučerašnjem zatvaranju. To pokazuju podaci Interkontinentalne berze u Evropi (ICE).

Cijena septembraskih terminskih ugovora u holandskom gasnom čvorištu TTF dosegla je 577,4 dolara za 1.000 kubnih metara ili 48,05 evra po MWh, na temelju trenutnog kursa eura prema dolaru, prenosi Tass.

Ranije danas objavljeno je da je Gasprom rezervisao 4,3 odsto ponuđenih kapaciteta za tranzit gasa kroz Ukrajinu, odnosno ukupno 19,5 miliona kubnih metara, odnosno 0,65 miliona kubnih metara dnevno.

Na povećanje cijene gasa uticala je i vijest o požaru koji se dogodio 5. avgusta u Gaspromovom postrojenju za pročišćavanje kondenzata u Jamalsko-Nenetskoj autonomnoj regiji, koji je lokalizovan bez povrijeđenih osoba.

U toku su sanacije posljedica požara i obnova djelatnosti u fabrici.

Transport gasa kroz gasovod Jamal-Evropa iznosi oko 0,93 miliona metara kubnih na sat. Transport gasovodom Sjeverni tok na istom je nivou kao i prije. Gasprom eksport je rekao da kompanija nastavlja da ispunjava sve zahtjeve u skladu sa obavezama prema evropskim potrošačima.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *