Veliki udarac za Novi Zeland, odlazi “Gospodar prstenova”

Dodajte komentar

Produkcija nove televizijske serije “Gospodar prstenova” preseliće se iz Novog Zelanda u Ujedinjeno Kraljevstvo, potvrđeno je iz produkcijske kuće Amazon Studios, piše BBC.

Epska fantastika, kojoj još uvjek nije dat naslov, smeštena je hiljadama godina unazad prije događaja koji su opisani i Toliknovim knjigama Hobit i Gospodar prstenova.

Ovo je veliki udarac za novozelandsku industriju zabave gdje su snimani ovi nagrađivani filmovi.

Ministar kulture Ujedinjenog kraljevstva Oliver Dauden pozdravio je ovu odluku i rekao da će zahvaljujući novoj seriji biti kreirano i podržano na hiljade viskokvalitetnih poslova u Ujedninjenom Kraljevstvu.

Amazon Studios je već potrošio 465 miliona dolara na prvu sezonu serije. Prva sezona će do kraja biti snimljena na Novom Zelandu, a premijera se očekuje u septembru 2022. godine na programu Amazon Prime.

Gospodar prstenova se potom seli u Ujedinjeno Kraljevstvo i očekuje se snimanje još četriri sezone.

Novozelanski ministar za ekonomski razvoj Stujart Neš rekao je da je razočaran odlukom. Vlada Novog Zelanda u aprilu je odobrila Amazonu dodatne subvecnije za proizvodnju ove serije.

Ministar za ekonomski razvoj kazao je tada da dogovor sa Amazonom kreira nova lokalna radna mjesta, stvara posao lokalnim biznisima i kreira novi talas međunarodnog turizma za zemlju.

Komentarišući odluku o preseljenju produkcije, Stujart Neš je rekao da je filmska industrija Novog Zelanda “nevjerovatno konkurentna i visoko mobilna”. On je naveo i da ne žale što su, uz pomoć Vlade, dali sve od sebe da podrže produkciju serije.

Amazon je naveo da neće aktivno tražiti dodatnih pet subvenicja koje su mu odobrene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *