Ruski turisti preko Sjeverne Makedonije preplavljuju Balkan

Dodajte komentar

ATORUS, Udruženje ruskih turoperatora, objavilo je da ruski turisti ovog ljeta preplavljuju Balkan kroz Makedoniju, jer su letovi direktni, putuju bez viza i avioni mogu da lete s 95% opterećenosti. Osim što znatno više posjećuju Makedoniju, odavde se upućuju dalje u Crnu Goru, Albaniju, Dubrovnik, Bugarsku i Grčku.

– Ruski turisti pokazuju veliki interes za letove Moskva-Skoplje. Avioni stižu gotovo potpuno napunjeni. U međuvremenu, potražnja za godišnjim odmorom u samoj Makedoniji još je neaktivna, većinu mjesta zauzimaju tranzitni putnici koji putuju u Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku i Grčku.

Avioni za Makedoniju iz Ruske Federacije mogu stići s vrlo velikim opterećenjem, rekla je Ina Zharova, generalna direktorica turoperatora Macedonian Home.

– U ponedjeljak, 9. augusta, sreli smo let iz Moskve za Skoplje. Stigao je s opterećenjem od oko 95 posto. Avion je imao i tranzitne putnike koji će putovati dalje u Bugarsku, Crnu Goru, Grčku i putnike koji su došli da se odmore u Makedoniji, dodala je Zharova, prenosi Indikator.ba.

ATORUS podsjeća da je avio saobraćaj s Makedonijom obnovljen 28. juna, nakon pauze od 20 godina. Ovom rutom upravlja Nordwind Airlines. Vrijeme putovanja je 3 sata 25 minuta, cijene – od 19 hiljada rubalja po osobi u oba smjera.

Prema Zharovoj, turiste u Makedoniji najviše zanima Ohridsko jezero, oni takođe putuju kroz državu i njene nacionalne parkove. Makedonija je zemlja koja turistima nudi brojne mogućnosti za rekreaciju – od aktivnog ljetnog turizma, do hodočašća i gastronomije uz relativno niske troškove.

Dimitri Perinac, direktor kompanije Apple Tours u Crnoj Gori, kaže da mnogi ruski turisti sada koriste Makedoniju kao vezu za putovanje u Crnu Goru.

Ova je zemlja otvorena i za Ruse (nisu potrebni PCR testovi, viza do 90 dana takođe nije potrebna), ali direktni letovi između Rusije i Crne Gore, za razliku od Makedonije, još nisu obnovljeni.

Put do Crne Gore iz Makedonije ne može se nazvati brzim. Autobuska linija Skoplje – Podgorica traje 6-7 sati (550 km). No ovo je sada najjeftinija opcija za turiste i karta košta 25 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *